Index Vakbarát Hírportál

Zsiday Viktor szerint kellemetlen meglepetés vár a gazdagokra Magyarországon

2023. május 26., péntek 21:37

A népszerű közgazdász szerint a túlstimuláltság jelei mutatkoznak a hazai gazdaságban – infláció, negatív reáljövedelmek, a lakossági fogyasztás összeomlása és gazdasági lassulás. Zsiday Viktor a magyar gazdaság aktuális helyzetét elemezte, és kitért a jövőben várható folyamatokra is.

Zsiday Viktor közgazdász a magyar gazdaságra nézett, és a túlstimuláltság tankönyvszerű példáját látja kibontakozni a ciklus végén.

Az infláció felrobban, ami miatt a lakossági reáljövedelmek negatívak lesznek, emiatt a lakossági fogyasztás összeomlik, ami »váratlanul« nagy gazdasági lassulást okoz

– fogalmazott a közgazdász az elemzésében. Megjegyezte, hogy a kormányzat az előző évek túlzott gazdasági stimulálása miatt nem képes segíteni, mivel nincs elég tartalék.

Zsiday szerint a költségvetési megszorítások alkalmazása tovább súlyosbítja a helyzetet, mivel ezek az intézkedések gyakran további lassulást eredményeznek. Rámutat arra is, hogy a jelenlegi gazdasági lassulás következtében az adóbevételek alacsonyak lesznek, ami további adóemelést vagy kiadáscsökkentést, esetleg eladósodást tesz szükségessé. 

Bizonyosnak tűnik, hogy valahonnan pénzt kell szerezni, és a cégek terhelése nem feltétlenül elegendő ehhez, úgyhogy ha tippelnem kellene, azt gondolnám, hogy a magasabb jövedelműeknek kell majd beszállni valamilyen módon a finanszírozásba

– véli Zsiday. A közgazdász szerint tehát valószínű, hogy az adóemelés lesz a következő lépés, amit a költségvetési hiány finanszírozására szánnak. Felveti a társasági adókulcs 15 százalékra emelését is.

Zsiday szerint újra kell tervezni a költségvetést

Az elemző szerint a költségvetésnek bőven ezer milliárd forint feletti összegekre lenne szüksége, és az elmúlt hetek adatai alapján a 2024-es költségvetés felülvizsgálatára lesz szükség.

A kiadáscsökkentés lehetősége egyre nehezebb, különösen, hogy a közszolgáltatások minősége amúgy is folyamatos lejtmenetben van az elvonások miatt, és az állami alkalmazottak már így is komoly reálbércsökkenést szenvedtek el

– állapította meg Zsiday. Hozzátette, hogy az eladósodással kezelhető lehetne a probléma, ám ennek lehetősége az EU-val való „súlyos viszonyunk” miatt megkérdőjelezhető. Aggasztónak tartja, hogy egy újabb kedvezőtlen gazdasági adat akár el is ijesztheti a jelenleg minket finanszírozó tőkét, ami „komolyabb forintmélyrepüléshez” vezethetne, ezért az eladósodás szerinte mégsem járható út.

Rovatok