Index Vakbarát Hírportál

Rejtély, hogy milyen állapotban lehet most az orosz gazdaság

2023. május 27., szombat 06:31

Oroszország jelenlegi gazdasági helyzetének elemzése egyre nehezebbé válik. Az ukrajnai invázió kezdete óta a Kreml korlátozza a statisztikai adatokhoz való hozzáférést, beleértve a külkereskedelemre vonatkozó adatokat is.

Április 26-án az Orosz Föderáció kormánya úgy döntött, hogy 2024. április 1-jéig nem számol be az ország olaj- és gázkitermeléséről. Ez lehetetlenné teszi az orosz GDP több mint 20 százalékát előállító ágazat statisztikáinak vizsgálatát. Ezt a döntést egy idén februárban elfogadott törvény alapján hozták meg, amely lehetővé teszi a Kreml számára, hogy ideiglenesen felfüggessze bármely gazdasági mutató közzétételét − írja elemzésében a Varsói Keleti Tanulmányok Intézete (OSW).

Az orosz statisztikai adatokhoz való egyre korlátozottabb hozzáférés egyre több lehetőséget kínál a kormánynak arra, hogy a statisztikákat propagandacélokra használja fel, és meggyőzze mind a Nyugatot, mind saját polgárait arról, hogy az állam immúnis a szankciókra és a háború költségeire.

Számos fenntartás merült fel az Oroszország által az elmúlt években közzétett adatok hitelességével kapcsolatban. Az orosz Szövetségi Állami Statisztikai Szolgálat (Roszstat) gyakran változtatja az általa használt módszertant, az adatok bemutatásának módját és a közzététel gyakoriságát, ami hosszú távon megnehezítette, sőt lehetetlenné tette az általa kiadott információk összehasonlítását. Gyakran merültek fel kérdések az adatok frissítésével kapcsolatban is, amelyek jelentősen megváltoztatták a korábbi adatokat, amit a Roszstat nem tudott megmagyarázni. Az ügynökséget különösen erős kritikák érték a 2021-es népszámlálás miatt is. Orosz demográfusok szerint az abban közzétett adatok nem tükrözik a valóságot; a hibák mind a népességszámot, mind az orosz társadalom kor- és etnikai szerkezetét érintik.

Már a statisztikai hivatal is a propagandagépezet része

A Roszstatot azzal vádolták, hogy engedett a Kreml nyomásának, és ténylegesen részt vett a kormánypropagandában.

A Roszstat 2017-től kezdve közvetlenül a Gazdaságfejlesztési Minisztériumnak (MED) jelent, amely Oroszország gazdaságpolitikájának végrehajtásáért és az ország makrogazdasági céljainak megvalósításáért felelős. A kormány azzal szigorította a Roszstat felett gyakorolt hatalmát, hogy egymás után kétszer is a minisztérium képviselőit helyezte a statisztikai szolgálat élére; egyiküknek sem volt korábbi tapasztalata a statisztika területén. 2018-ban Pavel Malkovot nevezték ki a szervezet élére, aki korábban a MED egyik főosztályvezetőjeként dolgozott. Malkovot 2022-ben kinevezték a Rjazanyi terület kormányzójává; tavaly májusban Szergej Galkin váltotta fel, aki korábban a gazdaságfejlesztési miniszterhelyettesi posztot töltötte be.

Az orosz gazdaságban végbemenő változások mértéke és dinamikája, valamint az egyes ágazatok és régiók közötti jelentős különbségek még nehezebbé teszik az ország jelenlegi gazdasági helyzetének elemzését. Ennek eredményeképpen

az olyan mutatók, mint a GDP, egyre kevesebbet mondanak az orosz gazdaság valós állapotáról.

Ráadásul az összehasonlító statisztikai adatbázis, amely Oroszország esetében 2022-ben gyors változásokon ment keresztül, nagyon nagy hatással van a gazdasági statisztikákra. Tavaly januárban és februárban, a kétéves járvány után egyértelmű jelei voltak a gazdasági élénkülésnek. A vállalkozók viszont az ukrajnai inváziót követő első két hónapban leállították a termelést; ez elsősorban a szankciókkal, az import összeomlásával, a vállalati bojkottokkal és az orosz valuta erős leértékelődésével függött össze. Az orosz vállalatok azonban 2022 második felében alkalmazkodtak a külföldi együttműködés új feltételeihez. Ebben az időszakban a költségvetési kiadások megugrottak, és ez 2023 első hónapjaiban is tovább ösztönzi a gazdasági tevékenységet. Ennek eredményeként a költségvetési fellendülés lehetővé tette a szankciók negatív következményeinek enyhítését.

Tekintettel a Roszstat munkájával kapcsolatos számos kifogásra, az Oroszországban közzétett statisztikákhoz nagy óvatossággal kell viszonyulni. Sok esetben azonban nincs más információnk, mint amit a hivatalos statisztikai szolgálat közöl. Egyetlen más ügynökség sem képes arra, hogy a gazdaság minden régiójáról és ágazatáról adatokat gyűjtsön és dolgozzon fel. A Rosstat által az elmúlt hónapokban bemutatott mutatók egyértelműen azt mutatják, hogy

a pénzügyi, termelési és emberi erőforrások a háborút támogató iparágakra koncentrálódtak. Ez a gazdaság más ágazatainak rovására történik,

különösen azokéra, amelyek a fogyasztói kereslet kielégítésére összpontosítanak. Ennek eredményeként a közbeszerzéseket végző és költségvetési pénzeket kapó iparágak teljesítménye javul, míg a nyugati korlátozások által érintett vállalkozások termelése tovább csökken.

Az ukrajnai háború fejleményeit szombaton is percről percre közvetítjük ebben a cikkünkben.

(Borítókép: Olajtároló tartályok, a háttérben tankerek hajóznak el az oroszországi Tuapszéban 2020. március 23-án. Fotó:  Andrey Rudakov / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok