Index Vakbarát Hírportál

Fontos határidő közeleg a SZÉP-kártyásoknak

2023. május 27., szombat 08:28

Fontos határidő közeleg: a SZÉP-kártyákat május 31-ig lehet kedvező adózás mellett felhasználni, júniustól már csak 15 százalékos büntetéssel lehet megtenni ugyanezt.

Ha nem költik el május végéig a SZÉP-kártya-tulajdonosok az október közepéig megkapott pénzüket, akkor ugrik a kedvezményük, és júniustól már csak 15 százalékos büntetéssel tehetik ezt meg.

Tavaly októberben született döntés arról, hogy a kormány egyszeri büntetés megfizetésével ösztönzi a SZÉP-kártya-tulajdonosokat, hogy mielőbb költsék el a munkáltatójuktól kapott juttatást. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter akkor elmondta, mintegy 100 milliárd forintnyi alvópénz található a SZÉP-kártyák szálláshely, vendéglátás és szabadidő alszámláin, annak ellenére, hogy a koronavírus-járvány idején a felhasználás ösztönzése érdekében a kormány eltörölte a felhasználási korlátokat, így például lehetővé tette az alszámlák közötti átjárhatóságot. Éppen ezért mindenkit arra biztatott, hogy időben használják fel a rendelkezésre álló egyenlegüket.

Szigorítottak a szabályozáson

Előzőleg, ha valaki nem használta fel a Széchenyi Pihenő Kártya juttatását az utalás évét követő második naptári év május 31-ig, akkor havi 3 százalékos díjat számíthattak fel neki erre az összegre. Ennek értelmében a vásárlóknak 17–29 hónapjuk volt arra, hogy elköltsék a pénzüket a különdíj megfizetése nélkül. 

Ezen szigorított az októberi rendelet, amelyben az állt: ha valaki egy éven belül nem költi el a SZÉP-kártyára kapott juttatását,

akkor kötelező jelleggel 15 százalékos díjat kell fizetnie. 

Az egyszeri büntetést március 20-án és szeptember 20-án számítják fel. A szolgáltatóknak 90 napos haladékot kell adniuk a kártyatulajdonosoknak: 90 nappal korábban értesíteni kell a felhasználókat arról, hogy mekkora az az összeg, amelyre 90 nap múlva felszámolják a 15 százalékos díjat – írtuk korábbi cikkünkben. 

Rovatok