Index Vakbarát Hírportál

Még a kormány sem tudja, hogy mennyibe került a vármegyék átnevezése

2023. május 28., vasárnap 09:46

A parlamanetben újra megkérdezték a kormánytól, hogy mennyibe került a megyék átnevezése vármegyékre. Továbbra se érkezett konkrét válasz: a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára szerint még túl korai ezt kérdezni.

Mint ismert, az Alaptörvény módosítása értelmében január 1-jétől a megyék neve vármegyékre változott. Majdnem hat hónap elteltével Mellár Tamás országgyűlési képviselő újra rákérdezett Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszternél, hogy mennyibe került a megyék átnevezése.

Mellár Tamás kérdésére Panyi Miklós, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára válaszolt, aki szerint még korai az ellenzéki képviselő érdeklődése. Az államtitkár azt közölte:

egyelőre nem tudják, mennyibe került a megyék átnevezése.

A válaszát azzal indokolta, hogy azért nem, mert a korábbi „megye” elnevezés addig használható, amíg az áttérés a „vármegye” megnevezésre „a felelős gazdálkodás elveit figyelembe véve nem valósítható meg”. Tehát az átnevezés még nem teljes körűen valósult meg minden területen, és így az átnevezéssel összefüggésben keletkező kiadások pontos összege csak később lesz meghatározható.

Mint ismert, az ellenzéki képviselők már korábban is érdeklődtek ez ügyben a kormánytól, akkor sem érkeztek ennél konkrétabb válaszok.

Rovatok