Index Vakbarát Hírportál

Lantos Csaba: Az olcsó energiaforrások korszaka lejárt

2023. június 5., hétfő 14:18

Az ellátásbiztonság és a megfizethető energia biztosítása a kormány egyik legfontosabb célkitűzése a fenntarthatósági szempontok mellett – mondta Lantos Csaba energiaügyi miniszter az első Budapest Geothermal Energy Summit konferencián hétfőn.

A miniszer kiemelte, hogy lezárult az a háború előtti korszak, mikor az európai ipar az olcsó orosz energiaforrásokra épült.

Sok nyugati ország egyik függőséget cserélte a másikra

– fogalmazott Lantos Csaba. Példaként hozta fel, hogy márciusban az Egyesült Államok Európa legnagyobb nyersolaj exportőre is volt az LNG-szállítások mellett.

Az energiaügyi miniszter emlékeztetett, hogy az európai országok energiaimport-függősége eltérő. Magyarország a 71 százalékos uniós átlag felett áll, energiaszükségleteinek 76 százalékát importálja.

A behozatal csökkentéséhez új stratégiára van szükség, a hazai források növelése biztosíthatja az ország energiaszuverenitását

– jelentette ki.

Lantos Csaba korábban a Magyar Innovációs Szövetség közgyűlésén is arról beszélt, hogy  Magyarország biztonságos és gazdaságos energiaellátása nem oldható meg innovációk nélkül.

Hangsúlyozta, hogy a lakossági és ipari fogyasztók villamosenergia-igényének jelentős várhatóan növekedni fog 2030-ig. A nagy ipari fogyasztók megjelenése, valamint az időjárásfüggő energiahordozók rendszerbe illesztése további beruházásokat igényel a villamosenergia-hálózatban.

Az uniós helyreállítási és ellenálló képességi eszköz (RRF) forrásainak nagy részét energetikai beruházásokra fordítja a kormány és az energiaátállás finanszírozására a korábbi költségvetési ciklus ötszörösét biztosítják – mondta a miniszter.

Rovatok