Index Vakbarát Hírportál

Évente 14-19 ezer tonna fabútorhulladék kerül égetőkbe Magyarországon

2023. június 6., kedd 16:42

Magyarországon évente mintegy 43-59 ezer tonna fabútorhulladék keletkezik, amelyből 3-5 ezer tonnát helyeznek lerakóba, és 14-19 ezer tonna kerül égetőkbe az IKEA friss tanulmánya szerint, amelyet a vállalat kedden juttatott el az MTI-hez.

A lakossági felmérésben a válaszadók többsége (54,6 százaléka) jelezte, hogy selejtezett le bútort az elmúlt egy évben. Ennek leggyakoribb oka az volt, hogy

A megkérdezettek csaknem egyharmada (27 százalék) eladományozza a fölöslegessé vált bútorait, és csak 6,8 százalék adja le egy újrahasznosító központban vagy hulladékudvarban – közölte Bálint Attila, a vállalat fenntarthatósági felelőse.

A válaszadók 18,9 százaléka online értékesíti, 13,5 százalékuk garázsban vagy pincében tárolja, 7,8 százaléka pedig kommunális hulladékgyűjtőbe vagy mellé teszi ki a fölösleges holmikat – részletezte Bálint Attila.

Megjegyezte, csupán a megkérdezettek alig egy százaléka válaszolta, hogy visszaadja a bútort a gyártónak vagy az eladónak. A kutatás eredményei azt mutatják, hogy az embereket érdeklik a bútorok újrahasznosításának lehetőségei, és érdemes ilyen szolgáltatásokat működtetni – hangsúlyozta a szakember.

Hozzáfűzte, a cég globális vállalást tett arra, hogy 2030-ra teljesen körforgásos vállalat lesz. A bútorok második élete szolgáltatással az IKEA visszavásárolja a már fölösleges, használt IKEA bútorokat, így azok „második esélyt kaphatnak egy új otthonban” – áll a közleményben.

Úgy vélik, a bútorhulladék-feldolgozó rendszer mellett nagy szükség lenne a hulladékképződést megelőző újrahasználati központokra is, amelyekből a tanulmány szerint jelenleg mindössze öt működik Magyarországon.

A vállalat a 2022-es pénzügyi évben 130 milliárd forint forgalmat ért el, amely csaknem húsz százalékos növekedés 2021-hez képest, az online értékesítés 34 százalékkal nőtt.

Az áruházakban az előző évinél egymillióval több, nyolcmillió látogató fordult meg, a vásárlók száma pedig 3,5 millió volt.

Rovatok