Index Vakbarát Hírportál

A világ élvonalában vannak a magyar ingatlanfejlesztések

2023. június 9., péntek 21:24

A magyar ingatlanfejlesztések öt ezüstéremmel ismét a világ legjobbjai között szerepeltek az idei FIABCI World Prix d'Excellence elnevezésű Nemzetközi Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázaton. A Miamiban megrendezett ünnepélyes díjátadón második helyezést ért el az MNB Felügyeleti Központ és Pénzmúzeum, az Aréna Business Campus, a „HUNGEXPO” Kongresszusi Kiállítási Központ, a Tisza-tavi kerékpárút és hidak fejlesztése, valamint a Flatco Apartmanház.

A hagyományoknak megfelelően idén is a FIABCI Magyar Tagozata által szervezett XXIV. Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázat győztesei vettek részt a nemzetközi pályázaton. Az előző évek sikersorozatát folytatták a magyarországi fejlesztők, amelyek öt második díjat nyertek az idei pályázaton.

A nemzetközi zsűri nagyra értékelte, hogy a magyar ingatlanfejlesztők nagy gonddal újítják fel és keltik újra életre a műemlék épületeket. A szakemberek dicsérték az új létesítmények kiemelkedő műszaki színvonalát, a környezetbarát technológiák alkalmazását, és elismerték a létesítmények társadalmi hasznosságát.

Több mint hetvenéves múlt

Az 1951-ben alakult, több mint 60 országban tevékenykedő Nemzetközi Ingatlanszövetség, a párizsi székhelyű FIABCI minden évben megrendezi a Nemzetközi Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázatot (FIABCI World Prix d'Excellence), amelynek célja a legsikeresebb ingatlanfejlesztések kiválasztása és elismerése.

A 30 évvel ezelőtt útjára indított FIABCI World Prix d'Excellence a világ legrangosabb ingatlanfejlesztési pályázata, amelynek történetében eddig öt kontinens 37 országának ingatlanfejlesztői szerepeltek eredményesen. A nemzetközi zsűriben idén 31 ország 63 tekintélyes szakembere vett részt, képviselve az ingatlanfejlesztési szakma egy-egy speciális ágazatát.

A bírálat főbb szempontjai: az ingatlanfejlesztés koncepciója és eredménye, építészeti és városépítészeti színvonala, a kivitelezés minősége és a megvalósítás időtartama. Emellett értékelik az értékesítés és bérbeadás eredményességét, valamint a környezetvédelmi szempontokat és az ingatlanfejlesztés társadalmi hasznosságát.

Magyarországon is elindul

A pályázat jelentőségét felismerve először Brazília és Malajzia, majd Magyarország is meghirdette saját nemzeti ingatlanfejlesztési nívódíjpályázatát azzal a céllal, hogy a nyertesek képviseljék országukat a FIABCI World Prix d'Excellence pályázaton. Ma már több mint 20 ország rendezi saját nemzeti pályázatát hasonló megfontolásból.

Az elmúlt 25 évben a magyarországi ingatlanfejlesztők 32 első és 41 második díjat nyertek a FIABCI World Prix d'Excellence pályázatán a különböző kategóriákban, megelőzve az összes európai országot.

Rovatok