Index Vakbarát Hírportál

A csendben meghozott rendkívüli kormányzati intézkedésnek rögtön drámai hatásai lettek

2023. június 9., péntek 17:52

A négy külön intézkedéssel nem az adóbevételek növelése, hanem egészségtelen folyamatok megszüntetése a kormány célja – mondta az Indexnek Lóga Máté. Az államtitkár lapunknak külön arról is beszélt, hogy a kamatcsapda elkerülését és az önfinanszírozást akarják ezzel az intézkedéscsomaggal támogatni.

Lóga Máté, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium gazdaságfejlesztésért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős államtitkára az Indexnek külön nyilatkozott a múlt heti kormányzati intézkedések hatásairól. Megerősítette Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter korábbi szavait.

A négy külön intézkedéssel nem az adóbevételek növelése, hanem egészségtelen folyamatok megszüntetése a kormány célja

– fogalmazott Lóga Máté. Hozzátette: „a szabályozói cél az, hogy az értékpapíralapokban egészségtelen módon felhalmozódó betétállomány csökkenjen, a diszkontkincstárjegyek javára”. 

Mindez az önfinanszírozást is elősegíti, mivel jelentős kereslet jelenik meg a magyar állampapírok piacán. „A kamatcsapda elkerülését és az önfinanszírozást akarjuk ezzel az intézkedéscsomaggal támogatni” – mondta az államtitkár, majd rávilágított arra is, hogy az elmúlt egy év alatt voltak olyan befektetési alapok, ahol olyan mértékű volt a betétállomány- és készpénznövekedés, hogy az eredeti céljuk megkérdőjelezhető lett.

Arról is beszélt, hogy a KORMÁNY A BEFEKTETÉSI ALAPOKBÓL 500 MILLIÁRD FORINTNYI KERESLETET VÁR AZ ÁLLAMPAPÍROK IRÁNT, MÍG A BANKOKTÓL AKÁR 1300 MILLIÁRD FORINT IS ÉRKEZHET.

Az államtitkár az Indexnek kitért arra is, hogy a bankadó jövő évi átalakulása (azaz a bankok állampapírvásárlás-ösztönzése - a szerk.) mellett a lakosság pénzügyi edukációjára is komoly hangsúlyt kívánnak fektetni:

„A banki tájékoztató levelek pedig nagyszerű figyelemfelhívások lesznek arra, hogy a lakosság pontos képet kapjon arról, miként alakultak a bankbetétben és állampapírban tartott megtakarításaik” – mondta Lóga Máté.

A tájékoztatás formalizálása a következő hetekben fog történni a bankokkal történt egyeztetéseket követően. Az államtitkár hozzátette azt is, hogy a múlt heti intézkedéscsomag bejelentésének hatásaira nem is kellett sokat várni, hiszen a rövid és hosszú lejáratú állampapírok hozamai már másnap jelentősen csökkentek (ráadásul a forint közben erős maradt – a szerk.).

Komoly érvek voltak a döntés mellett

A lapunknak adott nyilatkozatában Lóga Máté leszögezte, azt a trendet is meg kellett szakítani, hogy a külföldi befektetők államadósságon belüli részaránya tovább növekedjen, szemben a hazai, kiváltképp a lakossági befektetőkével.

Úgy fogalmazott, hogy ilyen tendencia kibontakozása esetén „már az elején be kellett avatkoznunk, hogy a külföldi befektetők részarányának a növekedését megállítsuk”. Az államtitkár szerint ez azt is cáfolja, hogy az intézkedéscsomag a hosszú lejáratú állampapírokból a rövid lejáratúakba történő tömeges átértékelést eredményezne.

Az elmúlt egy hét hozamfejleményeiben jól látható, hogy mind a rövid, mind a hosszú távú állampapírhozamok csökkentek

– fogalmazott Lóga Máté, aki ismét leszögezte, amit az Indexnek péntek reggel egy okleveles adószakértő is megerősített: a 13 százalékos szociális hozzájárulási adóval nem a megtakarításokat, hanem kamatjövedelmét adóztatja meg a kormány.

Mindenkit felkeres majd a bankja

Mint ismert, a kormány múlt héten döntött egy törvénymódosításról, amit Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter külön is taglalt akkor lapunknak.

Ebben leszögezte: megmaradt az adómentességük az állampapíroknak, ebből adódóan az attraktivitásuk sokkal erősebb lesz. A kormányzat négy gazdaságstratégiai döntést hozott meg, ezek összességében terelő funkciót látnak el – nyilatkozta az Indexnek Nagy Márton. A gazdaságfejlesztési miniszter azt is kiemelte, ez az intézkedéscsomag a lakosságot az állampapírok felé tereli három cél mentén:

Az intézkedéscsomag az államadósság kamatkiadásainak csökkentését is megcélozza.

Ezek a részletek

A tárcavezető lapunknak ismertette az intézkedéscsomagot részleteit. Az első a bankokat érinti: itt az extraprofitadó megfelezéséről döntöttek, ám ezt állampapír-vásárláshoz kötik. 

Ez azt jelenti, hogy a bankok levonhatják állampapírállomány-növekményük 10 százalékát az extraprofitadóból. Ha a pénzintézet például 100 milliárd forintért vásárol állampapírt, akkor 10 milliárdot levonhat az extraprofitadójából

– válaszolta kérdéseinkre Nagy Márton.

Ugyanakkor itt fontos leszögezni, hogy ez maximum az extraprofitadó 50 százalékáig történhet meg.

Nagy Márton szerint az intézkedés úgy lett kialakítva, hogy azoknál a szereplőknél, ahol alacsony az állampapírok aránya, ez növekedjen:

„Lesz olyan hitelintézet, ahol 1-2, és lesz olyan, ahol akár 45 százalékkal kell növelni az állampapírok arányát. Fel szeretném hívni arra a figyelmet, itt kifejezetten kötvényekről van szó, hosszú lejáratú állampapírokról. Mert kifejezetten fontos, hogy az államadósságon belül a lejárati struktúra javuljon” – hangsúlyozta.

A második intézkedés a kamatadórendszer megváltoztatása, itt plusz szociális hozzájárulási adó érkezik, de valójában megduplázódnak a terhek – 15+13 százalékot kell fizetni.

„Közismert, hogy három adóteher érkezhet a tőkejövedelmekre. Most a kamatadóval foglalkozunk, ami alá a betétek, a kötvények és az állampapírok tartoznak, valamint az értékpapírlapok. Ezekre tevődik a 13 százalék plusz szociális hozzájárulás. Ugyanakkor ez a változás csak a mostantól érkező megtakarításokra vonatkozik, az új megtakarításokat érinti.

A lényeg: a kormány meghagyja az állampapíroknál a kamatadó- és a tranzakciómentességet. Tehát a hír most az, hogy maradt az adómentességük az állampapíroknak, amelyek attraktivitása így sokkal erősebb lesz

– fogalmazott Nagy Márton.

A miniszter elmondta, hogy módosul a befektetési alapok szabályzása is. Itt két fontos változás van: az egyik, hogy az értékpapíralapok az eszközeinek legfeljebb 5 százalékát fektethetik be forintban denominált, állampapírtól eltérő hitelviszonyt megtestesítő értékpapírba.

„Hangsúlyozom: csak forintban, magyar állampapírt vásárolhatnak. Így itt is az állampapírok felé fordulnak majd az értékpapíralapok” – mondta a tárcavezető.

Ennek az intézkedésnek a másik része, hogy „a diszkontkincstárjegyeket minimum 20 százalékra húztuk”. Az értékpapíralapoknak és az ingatlanalapoknak likvid eszközeik legalább 20 százalékát a magyar állam által kibocsátott diszkontkincstárjegyben kell tartaniuk. „Így a diszkontkincstárjegyek felé is növekedik majd a kereslet”, ez július elsejétől lép hatályba, augusztustól lesz effektív.

(Borítókép: Lóga Máté. Fotó: Szollár Zsófi / Index)

Rovatok