Index Vakbarát Hírportál

A paksi bővítés miatt Ukrajna panaszt tett az Európai Uniónál

2023. június 9., péntek 06:28

Ukrajna a Roszatom orosz nukleáris energetikai konszern magyarországi atomreaktor-építési projektjének felülvizsgálatát kérte az Európai Uniótól. Denisz Smihal szerint a Roszatom a Putyin-rezsim része, támogatja az orosz terrorcselekményeket, és veszélyezteti a nukleáris létesítményeket.

Ukrajna jegyzéket intézett az Európai Unióhoz, amelyben sürgette a Roszatom orosz nukleáris energetikai konszern magyarországi atomreaktor-építési projektjének felülvizsgálatát – közölte Denisz Smihal ukrán miniszterelnök csütörtökön a Telegramon.

A Roszatom a Putyin-rezsim része, támogatja az orosz terrorcselekményeket, és veszélyezteti a nukleáris létesítményeket. Arra számítunk, hogy felülvizsgálják a magyarországi nukleáris reaktorok építési projektjének Roszatom általi megvalósításáról szóló előzetes döntést

– közölte az ukrán kormányfő.

Hozzátette, hogy ezt a kérdést már felvetette a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tanácsának szerdai, Párizsban tartott miniszteri szintű értekezletén elmondott beszédében is.

A kahovkai vízerőmű katasztrófája és a zaporizzsjai atomerőmű orosz elfoglalása fényében az ilyen döntések szürreálisnak tűnnek

– hangsúlyozta Smihal. Szerinte szigorítani kell az Oroszország elleni szankciókat, különösen olyan területeken, mint az atomenergia.

Több akadályba is ütközött a paksi bővítés

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint a Paks II beruházást nagyon sokan próbálják gátolni. A külügyminiszter korábban úgy fogalmazott, „a háború árnyékában most már mindenki láthatja, hogy egy ország energiaellátásának biztonsága nemzetbiztonsági és szuverenitási kérdés. Tehát, ha valaki egy országot próbál ellehetetleníteni abból a szempontból, hogy az ne tudja megtermelni a saját maga által felhasznált energia egy jelentős részét, akkor annak az országnak a szuverenitását éri támadás”.

Január végén azzal kapcsolatban fakadt ki, hogy az Európai Bizottság nem akadályozza a Paks II beruházást, a német kormány viszont igen. Ugyanis Párizzsal ellentétben a berlini kormány nem adja meg az engedélyt a Siemensnek a vezérlőrendszerek szállítására, amelyre a Roszatom német–francia konzorciummal szerződött. 

Felháborító, hogy a német kormány zöldpárti miniszterei ideológiai vagy politikai okokból blokkolják a paksi bővítést, erre ráadásul semmifajta európai jogalap nincs, nem tiltott a nukleáris együttműködés Oroszországgal

– fogalmazott akkor Szijjártó Péter.

A külügy válaszolt: Furcsa, elfogadhatatlan, döbbenetes

Frissítés: Menczer Tamás külügyi államtitkár egy Facebook-posztban reagált az ukrán panaszra, amelyben több pontba szedve adott választ: 

  1. „Paks 2 az ország energiabiztonságának és a rezsicsökkentés megőrzésének alapvető feltétele.
  2. Az energiaellátás nemzeti hatáskör, vagyis szuverenitási kérdés.
  3. Aki az energiabiztonságunkat támadja, az a szuverenitásunkat támadja.
  4. Furcsa és elfogadhatatlan, hogy Ukrajna, egy NATO- és EU-tagállam energiabiztonságát támadja, miközben a NATO és az EU tagja kíván lenni.
  5. Elfogadhatatlan és döbbenetes, hogy Ukrajna Magyarország energiabiztonságát támadja, a magyar emberek energiaellátását akarja veszélyeztetni, miközben Magyarország története legnagyobb humanitárius akcióját hajtja végre, minden lehetséges humanitárius eszközzel segítjük Ukrajnát, már több mint egymillió embert fogadtunk be. 
  6. A magyar emberek és a magyar kormány mindent megtesz a bajba jutott menekültekért, például 1300 magyar iskola és óvoda fogad menekült gyerekeket”.

„A köszönömnek egy speciális fajtája az, amit az ukrán miniszterelnök választott, hiszen lerombolná Magyarország energiabiztonságát. Ezt senkinek, neki sem fogjuk hagyni. Magyarország energiabiztonságát minden támadással, minden nyomásgyakorlással szemben meg fogjuk védeni!” – szögezte le írásában. 

(Borítókép: A paksi atomerőmű 2021. szeptember 10-én. Fotó: Kiss Dániel / MTI)

Rovatok