Index Vakbarát Hírportál

Horror a lakáspiacon, a szakik kíméletlenül emelték az áraikat

2023. június 10., szombat 11:25

Építkezés és lakásfelújítás során már eddig is mélyen a zsebünkbe kellett nyúlnunk. A szakemberek több mint háromnegyede emelt árat az elmúlt évben – derült ki egy friss felmérésből. Az év hátralévő részében sem lesznek kíméletesebbek az árak, a szakemberek egyharmada többet fog kérni a szolgáltatásaiért. A legnagyobb drágulás a vízvezeték-szerelők, tetőfedők és épületgépészek körében történt. A kutatásban a pontos számokat is felderítették.

A nagy áremelkedések idején kiemelten fontos képbe kerülnünk a lakáspiaci árakkal, hogy a megálmodott projektünk ne csapjon át egy kíméletlen horrorsztoriba. A további áremelést fontoló szolgáltatók átlagosan 11 százalékos emelést terveznek a következő három hónapra – derült ki a tudjukki.hu, egy szakembereket a vásárlókkal összekötő szolgáltató felméréséből. A számok azt mutatják, hogy a megkérdezettek kétharmada ugyanakkor nem tervez áremeléssel, ezt úgy értékeli a felmérés készítője, hogy a szakemberek óvatosak. 

Az elmúlt évben történt infláció az építőipart és a szolgáltatókat is súlyosan érintette. A KSH adatai alapján a lakásjavítás és -karbantartás szolgáltatási díjai 20 százalékkal emelkedtek egy év alatt 2022. áprilisához viszonyítva.

Korábban megírtuk, hogy az infláció hatására a hitelezés is földbe állt a lakáspiacon, jelentősen csökkent az új lakás építésére és a lakásfelújításra kötött hitelszerződések összege. 

Vastagon fogott a ceruza

Az árat emelő szakemberek körében az átlagos áremelés mértéke 17 százalék volt, mely meghaladja a KSH áprilisi szolgáltatási inflációs adatait. 

A LEGTÖBB VÁLASZOLÓ 10–20 SZÁZALÉK KÖZÖTTI ÁREMELÉSről VALLOTT

– fedték fel az elemzésben. A legnagyobb drágulást a vízvezeték-szerelők, tetőfedők és épületgépészek körében mérték.

A felmérés alapján a megkérdezett szakemberek 77 százaléka emelte árait az elmúlt évben. A szakemberek meg is indokolták az áremelés okait: az anyagok és nyersanyagok magasabb árait a szolgáltatók 60 százaléka, az elektromos áram, üzemanyag és más energiaforrások árait 56 százalékuk, a versenytársak magasabb árait pedig 27 százalékuk jelölte meg.

Áremelésekre felkészülni!

A legnagyobb arányban (több mint 90 százalék) a napelemesek, vízvezeték-szerelők és burkolók emeltek árat, míg a szobafestőknek közel fele nem változtatott a díjain az elmúlt évben.

A napelemesek és vízvezeték-szerelők több mint 80 százaléka a következő három hónapban is tervez áremelést.

Az áremelők aránya mellett érdemes az ágazatonkénti drágulás mértékét is megismerni. Az alábbi táblázatból látható, hogy az elmúlt évben a legnagyobb, 20 százalék feletti áremelés az épületgépészek, tetőfedők és vízvezeték-szerelők körében történt, míg a legkisebb mértékben, 10 százalékkal a szobafestők emelték az árakat.

Burkolás

A kutatásban szakmánként is felmérték, mennyit emeltek a szakemberek. Eszerint tízből kilenc burkoló emelt árat az elmúlt évben, többségük pedig 10–20 százalékos díjemelést alkalmazott. A közeljövőben viszont csak minden negyedik burkoló tervez további emelést.

Építészeti tervezés

Az építésztervezők 86 százaléka emelt árat az elmúlt évben. Az építészek közel harmada több mint 20 százalékkal emelte díjait. A következő három hónapban többségük további díjemeléssel számol.

Épületgépészet

Bár az árat emelő épületgépészek aránya más szakmákkal összehasonlítva nem kiemelkedő (81 százalék), az áremelés átlagos mértékével (20 százalék) már az élvonalba tartoznak. A következő három hónapban viszont tízből csak egy épületgépész tervez áremelést.

Festés

A festők-mázolók körében volt a legalacsonyabb az áremelők aránya, ugyanakkor így is több mint felük emelte a díjait. A következő negyedévben minden harmadik festő tervez áremelést.

Klímák

A klímával foglalkozó szakemberek több mint kétharmada emelt árat az elmúlt évben, ugyanakkor más szakmákhoz képest az emelés átlagos mértéke alacsonyabb, „csak” 13 százalék volt. A következő három hónapban az épületgépészek és nyílászárósok mellett ebben az ágazatban várható a legkisebb mértékű emelkedés.

Könyvelés

Az elmúlt évben a könyvelők kétharmada döntött áremelés mellett. A szakmában történt áremelés mértéke (16 százalék) a többi ágazathoz képest átlagosnak mondható. A következő három hónapban ugyanakkor a könyvelők harmada tervez 10 százaléknál magasabb áremelést.

Napelemek

Az energiaválság tükrében talán nem meglepő, hogy az összes megkérdezett szakember közül a napelemeseknél volt a legmagasabb az árat emelők aránya, közel 100 százalékos. A következő három hónapban 89 százalékuk tervez további áremelést, mely szintén kimagasló az ágazatok közül.

Nyílászárók

Az ablakokkal és ajtókkal foglalkozó szakemberek áremelése mind az elmúlt évet, mind a következő időszakot tekintve konzervatívnak mondható. Bár az elmúlt évben így is kétharmaduk vezetett be magasabb díjakat, a következő három hónapban csak minden hetedik ablakos tervez áremelést.

Tetők

A tetőépítés és -fedés 23 százalékos drágulása az egyik legmagasabb a vizsgált ágazatok közül. A szakemberek mintegy fele további áremelést tervez az elkövetkező időszakra, egyharmaduk pedig 10 százaléknál magasabb emelést.

Villanyszerelés

A villanyszerelők több mint háromnegyede emelt árakat az elmúlt évben. Minden harmadik villanyszerelő a következő negyedévben is áremelést tervez.

Vízvezeték-szerelés

A napelemesek után a vízvezeték-szerelők között a legmagasabb az elmúlt évben árat emelők és a következő három hónapban emelni tervezők aránya (91 százalék és 82 százalék). Az átlagos áremelkedést vizsgálva (25 százalék) viszont már ez a szakterület vezet. A szakemberek mintegy kétharmada 20 százalék feletti áremelést hajtott végre.

Az adatokat 2023. májusában gyűjtötték, országszerte 324 szakember részvételével. A kutatás a szolgáltatásokra, leginkább pedig a ház- és lakásfelújításban bekövetkezett inflációra irányult.

(Borítókép: Nathan Laine / Bloomberg / Getty Images)

 

Rovatok