Index Vakbarát Hírportál

Holland sztárpolitológus: Orbán Viktor nem Superman

2023. június 10., szombat 12:02

Orbán Viktor tehetséges politikus, azt nem szabad elvitatni tőle, megérti az Európai Unió működését, de nem Superman – mondta Cas Mudde egy szombati konferencián Budapesten. A holland politológus szerint viszont jó oka van, hogy a szavazók piros köpenyes hősként tekintenek a magyar miniszterelnökre.

Vannak olyan emberek, akik valóban hisznek a szélsőjobban. Ők nem feltétlenül tekintik Trumpot vagy Orbánt megváltónak – fogalmazott Cas Mudde politológus, aki egyben a Georgiai Egyetem professzora.

A jobboldali szavazók többsége számára Orbán vagy Trump a lehető legjobb választás az adott körülmények között

– világított rá a politológus. Hozzátette, hogy egyre többen szavaznak negatívan, tehát nem valami mellett, hanem valami ellen.

Supermanként tekintenek Orbán Viktorra

A professzor állítása szerint megfigyelte azt a trendet, hogy a szavazók a tökéletességet keresik. Donald Trump amerikai elnököt hozta fel példának, akit szerinte a szavazótábora természetfeletti tulajdonságokkal ruház fel, karizmáját még ellenségei is nem e világinak tartják. Ezt állította párhuzamba a magyar miniszterelnököt övező népszerűséggel.

Orbán tehetséges politikus, azt nem szabad elvitatni tőle, megérti az EUrópai unió működését, de nem superman

– vélekedett Cas Mudde. A professzor szerint az utóbbi években ugyanis sokkal több hibát követett el a magyar miniszterelnök, mint a korábbi időszakokban. Meggyőződése, hogy sokan nem is őt találják a legjobb választásnak, sőt rengetegen azt is feltételezik, hogy korrupció veszi körül. A professzor szerint erre a fideszesek rávágják, hogy az ellenzék szintén korrupt.

Azt gondolja ez a választópolgár, hogy Orbán legalább tesz valamit értük. Ebből a szempontból nézve ő egyfajta Superman

– fogalmazott a politológus, aki szerint a baloldal fő gyengesége az, amit ki is használt a szélsőjobb, hogy a liberáldemokrata pártok nem tudták a mainstreambe csatornázni magukat. Szerinte ez egy ideológiai projekt lett volna, amit végre kellett volna hajtani.

Elöregednek a szociáldemokraták

A szociáldemokrata pártok egyik problémája, és ez talán érzékeny pont, hogy a tagság idős emberekből áll, a választópolgárok is idősek – állapította meg a professzor. Példaként az osztrák SPÖ pártot hozta, ahol a tagok átlagéletkora 63 év. A Németországi Szociáldemokrata Párt (SPD) pedig több ezer választót veszít el természetes okok miatt minden évben.

Tehát van egy nagyon idős szavazói bázis, amely kitartott a szociáldemokraták mellett, minden probléma ellenére hűséges, de ez a szavazóbázisnak egy nagyon speciális csoportja

– árulta el a politológus.

A fiatalok nem szavaznak

A professzor rávilágított, hogy ugyan a fiatalok előtt áll a jövő, azonban ők mégsem szavaznak. A szociáldemokratákat ez a jelenség sokkal inkább sújtja, mint a többi pártcsoportot, nagyon komoly kihívást jelent számukra a fiatalok érdektelensége.

A szociáldemokraták pedig történelmileg sikeresek voltak a fiatalok körében, azonban mostanra ez már megfordult, és bizonyos országokban nagyon gyenge eredményt érnek el. „El kell érni a fiatalokat, de a fiatalok aggodalmai nem mindig esnek egybe az idősebb emberek aggodalmaival, vagy adott esetben antagonistának, ellentétesnek is tekinthetők ezek az érdekek” – mutatott rá a professzor.

Sok fiatal úgy gondolja, hogy a szociáldemokrata pártoknak nincsen profilja

– tette hozzá. Megjegyezte, hogy a fiatal generációk egyfajta centrista politikát szeretnének, és ha a szociális, kulturális aspektusokat nézzük, akkor pedig egy előremutató, progresszív menetrendet részesítenek előnyben. Ezért inkább a szociálliberalista, illetve a zöldpártok felé mozdulnak el.

„A szociáldemokrácia, a szélsőjobboldal és a populizmus jövője Európában és Magyarországon” címmel tart nagykonferenciát az Új Köztársaságért Alapítvány a Friedrich Ebert Stiftung és a FEPS szervezésében. Az eseményt Dobrev Klára, a DK árnyék-miniszterelnöke nyitotta meg, amiről itt tudósítottunk.

Rovatok