Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter szerint óriási siker küszöbén áll Magyarország Kína miatt

2023. június 10., szombat 10:39

Magyarország és a Kínai Népköztársaság stratégiai partnerei egymásnak, „mi úgy tekintünk Kínára, mint egy országra, mellyel az együttműködés jelentős előnyökkel jár” – mondta a külgazdasági és külügyminiszter szombaton a Facebookra feltöltött videójában.

Szijjártó Péter egyúttal háláját fejezte ki, hogy Magyarországot hívták meg díszvendégként a World Battery Conference-re. Az eseményt a kínai Jipin városában rendezték meg.

A miniszter felidézte, 13 évvel ezelőtt a magyar kormány bejelentette a Keleti Nyitás politikai startégiáját, amely a kölcsönös előnyökkel járó együttműködést szorgalmazza a keleti országokkal. Ezen belül ösztönzik a kínai befektetőket, hogy Magyarországot válasszák európai helyszínüknek.

Ez a politika, ez a politikai stratégia óriási sikertörténet

– jelentette ki a tárcavezető. Közölte, a kínai vállalatok folyamatosan élnek a leginkább befektetőbarát környezettel Európában és a legalacsonyabb vállalati adókulccsal a kontinensen.

Magyarország találkozási pont a keleti és nyugati befektetőknek

Rámutatott, hogy 2020 volt az első olyan év, amikor a kínai befektetők hozták a legtöbb befektetést Magyarországra, és a jelenlegi adataik szerint az idei lesz a második ilyen év.

Szijjártó Péter szerint ennek oka, hogy az akkumulátorgyártók Kínából Magyarországot választják helyszínéül az európai tevékenységüknek. Magyarország találkozási ponttá vált a keleti és a nyugati befektetőknek – tette hozzá a miniszter.

Kiemelte, „mi egyike vagyunk a világ három országának Kína és Németország mellett, ahol gyárat üzemeltet mindhárom német prémium-autómárka, akik mindannyian az eletromobilitási stratégiájuk szívét Magyarországon helyezték el”. Ezeknek az akkumulátorbeszállítóik a kínai vállalatok.

Ezért volt nagy megtiszteltetés, hogy bejelenthették a CATL és az EVE Energy óriási befektetéseit Magyarországon, és egy másik top tízbe tartozó elektromosakkumulátor-gyártó vállalat befektetését is hamarosan bejelentik – mondta Szijjártó Péter.

Magyarország élmezőnyben van az akkumulátorgyártásban

Arra is kitért, hogy ezeknek az óriási befektetéseknek köszönhetően Magyarország a 4. helyen szerepel világviszonylatban az elektromos akkumulátorgyártás terén, és amint ezek a befektetések befejeződnek, az ország a második lesz.

Az elmúlt 1-1,5 évben Magyarország első számú exportterméke az elektromos akkumulátor volt, ez hozzájárult az ország tavalyi óriási exportrekordjához, így „világszinten a 34. helyen vagyunk, annak ellenére, hogy csak a 95. helyen állunk lakosságszámban” – mondta a tárcavezető.

Szeretném kifejezni hálámat a kínai befektetőknek, hogy ilyen bizalmat tanúsítanak Magyarország és a magyar emberek iránt

– fogalmazott a miniszter. Egyúttal jelezte, továbbra is ösztönözni fogják a kínai befektetőket, hogy bővítsék magyarországi kapacitásaikat, vagy új európai gyáraikat Magyarországra hozzák.

Van egy terület, ahol nem mindig ért egyet Orbán Viktorral

Szijjártó Péter ezen a héten az Index Konkrétan Rónai Egonnal című műsorának vendége volt. A beszélgetés elején Szijjártó Péter politikában tett első lépéseire terelődött a szó, ahol a külügyminiszter elmondta, hogyan lett még a kétezres években a kommunikációért felelős ember Orbán Viktor mellett.

A beszélgetés alatt továbbá szóba került a  hazai akkumulátorgyárak építése, valamint az is kiderült,  hogy a futball az a terület, ahol Szijjártó nem mindig ért egyet Orbán Viktorral. 

A teljes beszélgetés ide kattintva érhető el.

Rovatok