Index Vakbarát Hírportál

Milliós bírságokat szabott ki a Magyar Nemzeti Bank

2023. június 16., péntek 14:03

A jegybank 19 millió forint bírságot szabott ki a MagNet Bankra és 1 millió forintot a bank irányítása alatt álló MagNet Faktorra – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az MTI-vel.

A közlemény szerint a bankot hitelkockázati, értékvesztés-elszámolási, betétbiztosítási, adatszolgáltatási és vállalatirányítási hiányosságok miatt bírságolták meg. A jegybank hangsúlyozta, hogy a hitelintézeti csoportnál feltárt problémák nem veszélyeztetik annak megbízható működését.

Az MNB 2021. január 1-jétől csoportszintű célvizsgálatot folytatott a MagNet Csoportnál, azaz a MagNet Magyar Közösségi Bank Zrt.-nél (MagNet Bank), és az irányítása alatt álló MagNet Faktor Zrt.-nél (MagNet Faktor). 

A vizsgálat megállapította, hogy a MagNet Bank nem megfelelően kezelte a hitelkockázatokat, nem a méretével és tevékenységével összhangban lévő, megfelelő hitelkockázat-kezelési kultúrát és struktúrát, illetve kontrollrendszert működtetett.

A MagNet Bank helytelenül határozta meg az IFRS9 szerinti értékvesztés mértékét, és egyes ügyleteket nem sorolt át a megfelelő kockázati kategóriákba. Emellett hibásan tájékoztatta az ügyfeleket az Általános Üzleti Feltételekben és egyes szerződésmintákban. Pontatlan volt a konszolidált biztosított betétállományának nyilvántartása is.

A vizsgálat a MagNet Faktor részvénykönyvi adatairól is tárt fel hiányosságot, amellyel összefüggésben kötelezte a társaságot, hogy tegyen eleget a fennálló törzsadat-bejelentési kötelezettségének.

A jogsértések miatt az MNB a MagNet Bankra 19 millió, a MagNet Faktorra 1 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki. Kötelezte az intézményeket, hogy haladéktalanul, illetve a legtöbb hiányosság esetében 2023. július 31-i határnappal számoljanak be az azok megszüntetésére tett intézkedéseikről.

A bírságösszeg meghatározásakor a MagNet Bank esetében súlyosító körülménynek számított az egyes hiányosságok kockázati súlya, besorolása, illetve kisebb mértékben a bank pénzpiaci súlya.

Figyelembe vette a jegybank azt is, hogy a bank nem teljesítette maradéktalanul a korábbi határozatban foglalt felügyeleti intézkedéseket. A bírság kiszabása során enyhítő körülmény volt ugyanakkor a vizsgált intézmények együttműködő magatartása, valamint az, hogy a vizsgálat rendszerszintű hiányosságot nem azonosított.

Rovatok