Index Vakbarát Hírportál

Az MNB alapítványainak vagyonát kezelő cég luxusingatlanokat vásárol Európában

2023. június 22., csütörtök 07:27

A Magyar Nemzeti Bank alapítványainak vagyonát kezelő cég egyik érdekeltsége svájci, francia és görög luxusingatlanokat tervez vásárolni – írja a Bloomberg.

Az amerikai gazdasági lap értesülése szerint a Magyar Nemzeti Bank alapítványi pénzeit kezelő Optima Befektetési Alapkezelő Zrt. résztulajdonában lévő GTC Hungary – amely a lengyel központú GTC (Globe Trade Center) SA leányvállalata – svájci, francia és görög luxusingatlanokat tervez vásárolni. 

A vállalat fő profilja eddig a kelet-közép-európai irodapiac volt: Magyarországon, Szerbiában, Bulgáriában, Lengyelországban, Romániában és Horvátországban is vannak irodaházaik.

A hvg.hu  beszámolója szerint a tranzakció magyar adófizetői szemszögből különösen izgalmas, ugyanis idén akkora vesztesége lesz a jegybanknak, amiből kijönne Paks II. fele. 

Mint írják, a GDP 2,5-3 százalékára tehető hiányt pedig az adófizetők pótolják majd. Az MNB egyébként hosszú éveken keresztül nyereséges volt, abból a nyereségből jut most luxusingatlanokra, valamint Matolcsy György fiának, Matolcsy Ádámnak – tették hozzá.

A varsói tőzsdén jegyzett GTC részvényei estek is a hírre, hogy a cég előrehaladott tárgyalásokat folytat az Ultima Capital SA többségi részesedésének megszerzéséről. Az Ultima Capitalnak többek között a görögországi Korfun, a franciaországi Cannes-ban és a luxussíközpontként ismert svájci Gstaadban vannak ingatlanjai. Az ügylet értéke 1,5 milliárd dollár körül lehet, de még a részvényesek legalább 80 százalékának bele kell egyeznie a tranzakcióba – írták.

Rovatok