Index Vakbarát Hírportál

Hamarosan olyat léphet a forint, amire egy éve nem volt példa

2023. június 28., szerda 13:50

Amennyiben nem következik be semmilyen váratlan esemény, előfordulhat, hogy még a héten újra csúcsot dönt az árfolyam – mondta az Indexnek Molnár Dániel. A Makronóm Intézet elemzője szerint az sem kizárt, hogy a háború előtti szintekre erősödjön a magyar deviza az euróval szemben.

Jelenleg több tényező is a forint erősödésének irányába hat. Az árfolyam alakulása kapcsán alapvetően két gazdasági tényezőt kell figyelni: a kamatkülönbözetet, illetve a folyó fizetési mérleg egyenlegének alakulását. Ugyanakkor nehéz pontos értéket mondani, hogy meddig erősödhet az árfolyam.

Habár a forint számottevően erősödött akár az egy évvel korábbi 400-as szinthez, akár az októberi 430 feletti szinthez képest, nem mondhatjuk, hogy erős lenne. Így pedig jelentős tér mutatkozhat a további erősödésre, a háború előtti 355-ös szintig mindenképpen

– állapította meg lapunknak nyilatkozva Molnár Dániel. A Makronóm Intézet elemzője szerint ugyanakkor gyors felértékelődésre vagy a korábban éveken át megszokott 320 alatti szintekre nem érdemes számítani.

A szakértő hosszabb távon inkább stagnálásra vagy gyengülésre számít, főleg, ha a nagy jegybankok (Fed, EKB) is lezárják kamatemeléseiket. „Fontos kiemelni viszont, hogy a tavalyi évvel szemben az elmúlt időszakban megszokott viszonylag stabil, 370 körüli szint mindenképpen jót tesz a gazdaságnak és támogatja az infláció letörését” – mondta az elemző.

Mi áll a forinterősödés hátterében?

A jegybank sikeresen megkezdte a kamatkondíciók normalizálását, azonban ezzel együtt is a kamatkülönbözet akár az Európai Központi Bankkal (EKB), akár a régiós bankokkal összevetve számottevő, amely vonzóvá teszi a magyar pénzügyi eszközöket a befektetők részére, ez pedig erősíti az árfolyamot.

A folyó fizetési mérleg hiánya is érdemben mérséklődött az idei évre a belső kereslet visszafogása, valamint az energiaárak csökkenése nyomán, amely szintén erősítőleg hatott az árfolyamra

– állapította meg Molnár Dániel, aki szerint a beérkező hírek is támogatják a forintot. Ilyen pozitív fejlemény, hogy a piacok kedvezően értékelték a Fitch pénteki döntését, mellyel fenntartotta Magyarország adósbesorolását, bár itt előzetesen kevesen számítottak leminősítésre.

A hétvégi orosz történések sem rengették meg a piacokat, amely eseményekből a forint rendszerint kedvezőtlenül szokott kijönni, illetve a Fed vártnál szigorúbb hangneme okozta riadalmak is elmúltak. 

Merre mozoghat a magyar deviza?

Magyar adatok szempontjából a mostani hét viszonylag üres, a KSH csak pénteken publikál adatot az ipari termelői árakra vonatkozóan, aminek jellemzően nincs nagy piacmozgató ereje. Nagyobb hatása lehet az Eurostat által pénteken publikálásra kerülő előzetes júniusi eurózóna-inflációnak, mivel ez indikációt jelenthet az EKB jövőbeli kamatpályára vonatkozóan.

A vártnál alacsonyabb maginfláció előrehozhatja a jegybanki kamatemelések lezárását, és így erősítheti az eurót a dollárral szemben, ami magával húzhatja a forintot is

– mondta lapunknak a Makronóm Intézet elemzője. Ismertette, hogy a jövő heti makronaptár ehhez képest lényegében telítve van. A kiskereskedelmi és ipari adatok a gazdaság állapotáról adnak majd képet, illetve megismerhetjük pénteken a júniusi inflációs folyamatokat. Utóbbi esetében egy ismételt kedvező meglepetés tovább erősítheti a jegybanki és kormányzati hitelességet, így az árfolyamot.

Hétfőn bekúszott a forint a 370-es szint alá az euróval szemben, kedden pedig megközelítette az egyéves csúcsot. Szerda reggel 8 óra magasságában némi gyengülést követően visszalépett a 370-es szint fölé a magyar deviza.

Péntek este nagy változás jöhet? 

A szakértő szerint érdemes lesz figyelni még az S&P péntek esti döntését is. Itt már januárban megtörtént a leminősítés, egy kategóriával a bóvli fölé, ami miatt most nem számítanak lépésre. Azonban az intézmény értékelése, illetve a minősítéssel kapcsolatos kilátások befolyással lehetnek az árfolyamra.

Ezen túl a háborúval, a szankciókkal kapcsolatos hírek mozgathatják az árfolyamot, amikre ugyanakkor az utóbbi időszakban kevéssé reagált a forint. Kockázatként továbbra is fennáll az uniós források körüli bizonytalanság. Itt a negatív hírek ismét gyengülést hozhatnak el.

(Borítókép: Akos Stiller / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok