Index Vakbarát Hírportál

Sikeres vállalatvezetőkkel egyeztetett Nagy Márton

2023. június 28., szerda 16:57

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a HRP Europe Kft. és a Biotech USA Kft. budapesti központjaiba látogatott, ahol a két vállalat vezetőivel tárgyalt – derült ki a Gazdaságfejlesztési Minisztérium közleményéből. Az egyeztetések apropóját az adta, hogy mindkét cég részt vesz a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramban.

„A Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramot a kormány a háború és szankciók okozta gazdasági hatások ellensúlyozása, a recesszió kivédése és az egészséges hitelezés megőrzése érdekében hirdette meg” – írja közleményében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

Az eredetileg biztosított 700 milliárd forintos keret egy hónap alatt kimerült, így látva a vállalkozások beruházási igényét és szem előtt tartva a családok, a munkahelyek és a gazdaság védelmét, a kormány 1000 milliárd forintra emelte a rendelkezésre bocsátható források összegét

– világított rá a tárca. Megjegyezték, hogy a hitelprogram sikerének hátterében az áll, hogy a jelenlegi magas kamatkörnyezetben a vállalkozások számára rendkívül kedvező, a futamidő végéig fix kamat mellett érhető el forrás. Méghozzá forinthitel esetén jellemzően legfeljebb 6 százalékos, euróhitel esetében pedig legfeljebb 3,5 százalékos szinten. 

Nagy fordulatszámon pörög a program

Az egyeztetések során a gazdaságfejlesztési miniszter kiemelte, hogy a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram előrehaladása megfelelő, az 1000 milliárd forintos keretből eddig 839 milliárd forintnyi hitelkérelem került jóváhagyásra. A szerződött hitelek értéke 641 milliárd forintot ér el, a kifizetések összege pedig meghaladja a 380 milliárd forintot. 

A megbeszéléseken a felek áttekintették az aktuális gazdasági és piaci helyzetet, a jövőbeli beruházásokat, valamint közvetlen visszajelzést adtak a finanszírozás igénylése során tapasztaltakról.

Nagy Márton az egyeztetéseken hangsúlyozta, hogy a magyar gazdaságnak minél több olyan sikeres magyar cégre van szüksége, mint amilyen a HRP Europe és a Biotech USA, amelyek folyamatosan beruháznak, növelik termelékenységüket és versenyképességüket. A miniszter hozzátette, a hitelprogram feladata az, hogy ennek a dinamikus fejlődésnek az egyik meghatározó katalizátora legyen.

Rovatok