Index Vakbarát Hírportál

Elképesztő adatokat publikáltak az oroszok, hatástalanok a szankciók

2023. augusztus 14., hétfő 10:24

Nőtt az orosz GDP a második negyedévben éves szinten az első negyedévi csökkenés után – összegezte az orosz statisztikai hivatal.

Az orosz statisztikai hivatal nem végleges adatai szerint a hazai össztermék (GDP) 4,9 százalékkal nőtt a második negyedévben éves összevetésben, miután az első negyedévben 1,8 százalékkal csökkent. 

A június végével záródott három hónapban a termelés egyebek között a feldolgozóiparban 11,3 százalékkal, az építőiparban 9,8 százalékkal, a kiskereskedelemben 9 százalékkal, a mezőgazdaságban 2,9 százalékkal, a bányászatban 1,1 százalékkal nőtt. A gazdaságfejlesztési minisztérium némileg kisebb, 4,6 százalékos éves szintű gazdasági növekedést becsült a második negyedévre.

Szakértők az idei évre 2,1 százalékos orosz GDP-növekedéssel számolnak.

A jegybank júliusban 0,5–2,0 százalékról 1,5–2,5 százalékra emelte az idei orosz gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését. A gazdaságfejlesztési minisztérium legutóbbi, áprilisban ismertetett előrejelzése szerint az idén 1,2 százalékkal bővül a gazdaság, de azóta az orosz államfő, a kormányfő és a gazdaságfejlesztési minisztérium vezetője is arról beszélt, hogy a növekedés meghaladhatja a 2 százalékot. A gazdaságfejlesztési minisztérium augusztus végén frissíti előrejelzését – összegezte az MTI.

Rosszabbak a számok az eurózónában

Júliusban tovább csökkent az éves infláció az eurózónában, ráadásul ezzel párhuzamosan a GDP meglepetésszerűen növekedett – derült ki az Eurostat adataiból. Az előzetes várakozásoknak megfelelően júliusban 5,3 százalékra mérséklődött az éves infláció az eurózónában. Az Eurostat adatai szerint a húsz országot tömörítő közös blokkban a maginfláció – ez az energia- és élelmiszerárakat nem tartalmazza – változatlanul 5,5 százalék volt. Az infláció havi szinten 0,1 százalékkal csökkent az előző havi adatokhoz viszonyítva. Az adatokhoz fontos hozzátenni, hogy:

A GDP (BRUTTÓ HAZAI TERMÉK) A ZÓNÁBAN A MÁSODIK NEGYEDÉVBEN 0,3 SZÁZALÉKKAL BŐVÜLT AZ ELŐZŐ NEGYEDÉVHEZ KÉPEST.

Tehát a dezinfláció növekedéssel párosul. Éves szinten 0,6 százalékos a növekedés. Ám némi problémát okoz, hogy az adatok a múlt héten a kilencedik egymást követő, az Európai Központi Bank által végrehajtott kamatemelést követően érkeztek. A Financial Times beszámolója szerint ezek az adatok az euróövezeti gazdaság puha landolásának reményét erősítik.

Rovatok