Index Vakbarát Hírportál

Nagyon fontos határidő közeleg, de már előtte megroppanhat a napelempiac

2023. augusztus 15., kedd 15:27

Aki a napelem-telepítést még ez év végéig befejezi, annak nyitva áll az éves, szaldóelszámolás lehetősége – emelte ki Szenyán Endre, az A1 Solar Kft. ügyvezetője.

Naponta értesülünk olyan alvállalkozókról, akik kénytelenek voltak bezárni, külföldre mentek, vagy egy másik szakmában folytatják tovább – hangsúlyozta Szenyán Endre, a napelem-beruházások terén az egyik piacvezető vállalkozás, az A1 Solar Kft. ügyvezetője.

A szakember elmondása szerint az ügyfelek elbizonytalanodnak, sokan már nem találják azt a vállalkozást, amellyel szerződést kötöttek.

Azonban a pályázati szabályok miatt nem lehet egyszerűen lecserélni egy alvállalkozót, ilyenkor ugyanis előbb vissza kellene fizetni a korábban felvett előleget, majd megindokolni, miért váltanak, s később újraigényelni a teljes pályázati összeget – hónapokba telik, míg mindez lezajlik.

A vállalat közleményében azt is kiemeli, a korábbi kormányzati tájékoztatások alapján a nyertes pályázók később is a szaldórendszer alapján számolhatnak el, ám mivel nem indulnak kellő ütemben a beruházások, sok család elbizonytalanodott, és kénytelen kivárni. Annak viszont, aki önerőből szeretne napelemes rendszert telepíteni, nem érdemes várni.

Amennyiben a telepítést még ez év végéig befejezik, számukra is nyitva áll az éves szaldóelszámolás lehetősége. A jelenlegi helyzet is jól mutatja, hogy érdemes a munkát olyan napelemes kivitelező cégre bízni, amely a tervezéstől kezdve az adminisztráció lebonyolításán át egészen a kivitelezésig kellő tapasztalattal és felkészült szakemberekkel rendelkezik – mondta Szenyán Endre.

Rengeteg a kérdés

Korábban a vállalat többször is nyilatkozott lapunknak. Legutóbb arra hívták fel a figyelmet: olyan gyorsan változik a napelemes iparágban a szabályozói környezet, hogy a piaci szereplők csak kapkodják a fejüket – mondta az Indexnek Szenyán Endre. Példaként felhozta, hogy már megnyílt az a felület, amelyen a napelemekkel összefüggő támogatási kérelmeket kezelik, de az előzetes kommunikációval ellentétben a kivitelezési számlát nem szükséges csatolni, arról adatot szolgáltatni ugyanakkor kötelező.

„A pályázati felhívás és maga a felület több ponton kérdéseket vet fel, ellentmondásokat tartalmaz. Állásfoglalást kértünk a kezelőtől, reméljük, a rögzíthetőség mellett a kifizetések is gyorsan elindulnak, különben az ágazat heteken belül elvérzik” – mondta az A1 Solar ügyvezető igazgatója, aki a háttérbeszélgetésen hozzátette:

ÓRIÁSI BAJBAN VAN A SZEKTOR, A KIVITELEZÉSI MUNKÁK ELFOGYTAK, ÚJ MEGRENDELÉSEK PEDIG ELENYÉSZŐ SZÁMBAN ÉRKEZNEK.

Emlékeztetett arra, hogy a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (Mavir) rendszeresen publikálja a naperőművi termelésben tapasztalható újabbnál újabb rekordokat, amelyek nem a lakossági, hanem sokkal inkább az erőművi termelésnek köszönhetők. „Mikro-, kis- és középvállalkozói szinten nincsenek új szerződések. A szabályozó akit tudott, eltántorított a napelemes beruházásától. Holott nincs lehetőség visszatáplálásra, a megtérülés mégis garantált” – húzta alá.

Teljes a bizonytalanság

A legutóbbi tájékoztatás szerint azért nincs lehetőség a visszatáplálásra, mert a hálózat ilyen mértékű, napelemek által termelt energiát képtelen befogadni. Ám az A1 Solar ügyvezető igazgatója úgy véli, a rendszerterhelés a lakossági napelemes rendszerek 96 százalékában megoldható lenne. „Valóban vannak olyan területek, ahol gondot okozna, ha a jelentős mértékű visszatáplálás történne egyszerre, más becslések szerint az ország területének 10 százaléka problémás. Ám egyedi szinten lehetne kezelni az így kialakuló terhelést” – összegezte. 

Szenyán Endre szerint kereslet továbbra is van, ezt a környező országokban tapasztalható folyamatok ugyancsak alátámasztják. Jól látható, óriási lehetőséget szalaszt most el az ország.

A LAKOSSÁG SAJÁT ERŐBŐL EGY PAKSI ERŐMŰVI KAPACITÁST TETT VOLNA BE A HÁLÓZATBA, HA NEM PISZKÁLJÁK MEG A VISSZATÁPLÁLÁST.

„Ám mivel a szabályozó határozottan és kiszámíthatatlanul lépett, már ágazati szintű problémák alakultak ki, a kivitelezési oldalon elfogytak a munkák, hamarosan szakemberhiány következhet” – tette hozzá.

Az ügyvezető az Index kérdésére kiemelte, az A1 Solarnál a tavalyi rezsicsökkentés megváltoztatását követő hetekben nyolcvanszorosára emelkedett a megkeresések száma. Majd az október 13-i Kormányinfó után – amikor bejelentették, hogy október 31-től megszűnik a visszatáplálás – minden megváltozott. Október 31-től összesen két tucat lakossági szerződést kötöttek, szemben a korábbi havi több százzal.

AZ INDEX VALAMENNYI IPARÁGI FORRÁSA EGYMÁSTÓL FÜGGETLENÜL MEGERŐSÍTETTE, HOGY A VISSZATÁPLÁLÁS KÖRÜL TOVÁBBRA IS TELJES A BIZONYTALANSÁG.

A tilalom ellenére érdemes még idén napelemes rendszert telepíteni, hiszen akkor a mostani szabályzások szerint további 10 évig szaldóelszámolásba lehet kerülni. Jövőre a bruttó elszámolás lép hatályba, melyről kevés információ áll rendelkezésre, ám annyit már tudhatunk, hogy termelési időszakokra bontva, előre meghatározott áron lehet majd megvásárolni és visszatáplálni az energiát.

„Bármilyen megoldás jobb lenne, mint a kiszámíthatatlanság. Mindig más feltételekhez kell alkalmazkodni. A szabályozói környezet megbízhatósága fontosabb, mint azt bárki is gondolná. A vállalkozások képtelenek tervezni, még a nagyobb cégek is” – mondta a háttérbeszélgetésen Szenyán Endre, hozzátéve, hogy ők ezért inkább a kiszámíthatóbbnak ítélt országok irányába nyitottak.

Rovatok