Index Vakbarát Hírportál

Négy új intézkedést vezet be a kormány az állampapírok népszerűsítésére

2023. augusztus 23., szerda 10:00

A kormány úgy döntött, hogy egy négy elemből álló intézkedéscsomagot vezet be, amelynek hatására csökkennek az állam kamatkiadásai és javul az önfinanszírozási képessége, miközben a lakosság megtakarításai is megőrzik reálértéküket – hangsúlyozta szerdai közleményében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).

A GFM indoklása szerint a lakossági folyószámlákon található több mint 7 ezermilliárd forintnyi le nem kötött pénzeszköz a jelenlegi inflációs környezetben hatalmas elmaradt bevételt jelenthet a számlatulajdonosoknak.

A négy intézkedésből kettő a lakossági szereplők megtakarításait tereli az állampapírok felé, kettő az intézményi szereplők – bankok és befektetési alapok – körében növeli az állampapír-keresletet.

Az intézkedések hatására a GFM közleménye szerint a banki betétek állománya jelentősen csökkent, ezen összegek a kötvényalapokba, valamint az állampapírok felé áramlottak. 

Az állampapírok iránti kereslet bővülése nemcsak közvetlenül, hanem közvetett módon is javította az állam önfinanszírozási képességét, csökkentette az állam kamatkiadásait, miközben a lakosság megtakarításainak reálértékét is sikerült megőrizni – áll a közleményben.

Rovatok