Index Vakbarát Hírportál

Százhetven új munkahelyet hoz létre Miskolcon a Bosch

2023. szeptember 11., hétfő 19:51

Az autóipar elektromos átállása halad előre, az átalakulás a klímacélok teljesítéséhez is elengedhetetlen – hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter szerint a hazánkban lassan húszezer embernek munkát adó Bosch segíti a gazdaság dimenzióváltását.

Mintegy 18 milliárd forintos beruházással 170 új munkahelyet hoz létre Miskolcon a jármű-elektronikai készülékek gyártásával foglalkozó Bosch Energy and Body Systems Kft. – jelentette be hétfőn Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A tárcavezető arról számolt be, hogy a német tulajdonú cég egyfelől tovább bővíti az elektromos hajtás fejlesztését és tesztelését 4,5 milliárd forintból, másfelől növeli a gyártási kapacitását több terméktípus esetében is 13,5 milliárd forintból.

Mindezzel összesen 170 új munkahely jön létre, amihez a kormány 3 milliárd forint támogatást nyújt.

Tavaly Magyarországon a kutatás-fejlesztési ráfordítások értéke csúcsot döntött 920 milliárd forinttal.

Ezen a szakterületen dolgozók száma ma 95 ezer körül van, és remélhetőleg rövidesen eléri a 100 ezret – tette hozzá. A hazai beruházásokban egyre nagyobb arányt tesznek ki a kutatás-fejlesztési projektek, melyek segítenek az újabb és újabb termelési kapacitások idevonzásában.

A hazánkban lassan húszezer embernek munkát adó Bosch segíti a gazdaság dimenzióváltását, ezen újabb beruházás pedig jól példázza, hogy Magyarország mind a kutatás-fejlesztési, mind a termelési beruházások terén továbbra is vonzó.

A Bosch német vállalat, s főleg a mostani időszakban, amikor azért hallani különböző nyomásgyakorlási kísérletekről, ilyen-olyan zsarolási vagy percepcionális kísérletezgetésekről, azt mindig jó elmondani, hogy a német vállalatok továbbra is bíznak Magyarországban

– fogalmazott Szijjártó Péter, aki arra is kitért, hogy a német cégek alkotják a legnagyobb beruházói közösséget Magyarországon, és a kereskedelmi forgalom is újabb rekordot döntött.

A tavalyi rekordértéket féléves összehasonlításban már tíz százalékkal meghaladta idén. Ezután érintette azokat a kritikákat is, amelyek szerint a kormány a kis- és közepes vállalkozások helyett a multikat támogatja.

Egyrészt támogatjuk a kis- és közepes vállalkozásokat is, másrészt a kis- és közepes vállalkozások támogatásának egyik leghatékonyabb formája az, hogy az ő termékeiket és szolgáltatásaikat nagy mennyiségben megvásárló vállalatokat hozunk Magyarországra

– tette hozzá a miniszter.

A Bosch Miskolcon több száz helyi kis- és közepes vállalkozás termékeit és szolgáltatásait vásárolja. A miniszter végül arról számolt be, hogy az autóipar elektromos átállása halad előre, az átalakulás a klímacélok teljesítéséhez is elengedhetetlen, mivel a közúti közlekedés adja a globális károsanyag-kibocsátás 14 százalékát.

„Ma már nem kérdés, hogy az autóipar elektromos lesz-e Európában, a kérdés az, hogy mely országok nyernek ezen, és mely országok tartoznak majd a vesztes oldalhoz – hangoztatta Szijjártó Péter. 

Rovatok