Index Vakbarát Hírportál

Ez a rangsor komoly fejfájást fog okozni Orbán Viktornak

2023. szeptember 18., hétfő 15:30

A Privátbankár Európai Inflációs Körképe nem kecsegtet sok jóval Magyarország számára. Európában mindössze négy ország van, ahol két számjegyű az infláció: Lengyelországban, Szerbiában, Magyarországon és Törökországban.

Augusztusban ugyan tovább lassult a hazai infláció, ám a 16,4 százalékos éves ráta az Európai Unió 27 tagországa közül messze nálunk a legmagasabb, az előttünk lévő lengyelekét 6,3 százalékponttal haladja meg. De egész Európában is csak egyetlen ország küzd nagyobb pénzromlással, Törökország – hívja fel a figyelmet a Privátbankár.hu.

Nem véletlenül beszélt arról Orbán Viktor miniszterelnök múlt hét pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában, hogy türelmetlen és dühös az infláció miatt, hiszen hiába próbálja kormánya hatósági intézkedések sorával csökkenteni a fogyasztóiár-indexet, az csak kis lépésekben megy lefelé.

Az idei év első hónapjában mindössze 9,3 százalékponttal csökkent a pénzromlás, a januári több évtizedes csúcsról augusztusra 16,4 százalékra. Bár az kétségtelenül magas bázist teremtett, hogy az infláció tavaly szeptemberben lőtt ki igazán, amikor – döntően a rezsicsökkentéssel érintett kör szűkítése miatt – egyetlen hónap alatt 4,5 százalékponttal emelkedett az éves ráta, már most biztosra vehető, hogy nem teljesül azon kormányzati vágyálom, miszerint már októberben egy számjegyű lehet a hazai fogyasztóiár-index.

Mint ahogy a decemberre belengetett 7 százaléknak is alighanem búcsút inthetünk. Arról már egy korábbi cikkünkben is írtunk, hogy másképp látja a kormány az augusztusi inflációt, mint a szakértők. Részletesebben erről ide kattintva olvashat.

Különösképp azért is fájó ez, mert a legfrissebb Privátbankár Európai Inflációs Körkép szerint a múlt hónapban egész Európában már csak négy országban volt két számjegyű az infláció: Magyarországon kívül Lengyelországban (10,1 százalék), Szerbiában (11,5 százalék) és Törökországban (58,94 százalék).

Az utóbbi két hónapban némileg megfordult az addig kedvező európai inflációs trend. Míg júniusban mindössze két országban lett magasabb a fogyasztóiár-index az egy hónappal korábbinál, addig júliusban nyolcban, augusztusban pedig már tizennégyben az adataikat közzétett 40 állam közül.

Rovatok