Index Vakbarát Hírportál

Biztató számok érkeztek, őrült gyorsasággal javul egy fontos mutató

2023. november 2., csütörtök 09:00

Az augusztusi előzetes számok 708 millió eurós többletet mutattak a külkereskedelmi mérlegben, azonban csütörtök reggel közölte a KSH a végleges számokat, ahol már egy alacsonyabb szám, 665 millió euró jött ki. Ezzel együtt is kiugróan magas, 2,3 milliárd eurós egyenlegjavulás történt az egy évvel ezelőtti rekordmagas deficithez képest.

Az előzetes számok október elején még azt mutatták, hogy augusztusban a termékexport euróban számított értéke 1,5 százalékkal, míg az importé 19 százalékkal csökkent az előző évhez viszonyítva. Ehhez képest a végleges számok már egy kevésbé fényes képet mutatnak, ugyanis itt már az export értéke 1,7 százalékkal csökkent, tehát ebben egy 0,2 százalékpontos visszalépés történt az előzetes számokhoz képest, az import értéke pedig változatlanul 19 százalékos csökkenést mutat. Az egyenleg azonban biztató ütemben javul.

Ezzel az egyenleg 665 millió eurót tett ki, amely kiugróan magas, 2,3 milliárd eurós egyenlegjavulás az egy évvel ezelőtti, rekordmagas deficithez képest. 

Augusztusban a kivitel volumene 0,5 százalékkal nőtt, míg a behozatalé 7,6 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz viszonyítva.

Importoldalon a jelentős visszaeséshez hozzájárulhatott az alacsony belső kereslet miatti keresletcsökkenés, ám ennél nagyobb a szerepe az árak alakulásának: a bázisidőszakban szabadult el a gáz világpiaci ára és érte el a MWh-nkénti 340 eurós szintet, amely az importárak 42,5 százalékos emelkedését okozta

– jelezte lapunknak korábban Regős Gábor, a Makronóm Intézet vezető elemzője. A második becslésben az egyenleg ugyan 44 millió euróval kevesebb lett az első becslésben közöltnél, de a termék-külkereskedelmi mérleg ezzel is 11,2 milliárd euróval javult az év első nyolc hónapjában.

Így pörgött fel a hazai export

A KSH elemeire bontotta a külkereskedelem számait, ebből tudjuk, hogy például a gépek és szállítóeszközök 2022. augusztusi áron számított kivitele 0,5 százalékkal nagyobb, behozatala 15 százalékkal kisebb lett.

A villamos gép, készülék és műszer árucsoport volumene kivitelben közel tizedével emelkedett

– írja gyorsjelentésében a statisztikai hivatal, megjegyezve, hogy behozatalban ugyanekkora mértékben csökkenés történt. A feldolgozott termékek exportvolumene 4,2, importvolumene 8,7 százalékkal kisebb lett. A volumencsökkenést exportban a gumigyártmány, importban az egyéb feldolgozott termék forgalma befolyásolta. 

Az EU27 tagállamaiba irányuló kivitel volumene 0,8 százalékkal nagyobb, míg az onnan érkező behozatalé 11 százalékkal kisebb lett

– világított rá a KSH. A termék-külkereskedelmi mérleg 1,7 milliárd euróval javult, 1,2 milliárd eurós többlet keletkezett. Az export 77, az import 70 százalékát bonyolítottuk le ebben a viszonylatban. Az EU27-en kívüli országokkal folytatott kereskedelemben a kivitel és a behozatal volumene egyaránt 0,3 százalékkal csökkent. A termék-külkereskedelmi egyenleg ebben a viszonylatban 524 millió euróval javult.

Az idei év első nyolc hónapjában a kivitel értéke 100,0 milliárd euró (38,2 ezer milliárd forint), a behozatalé 94,4 milliárd euró (36,1 ezer milliárd forint) volt. Ugyanebben az időszakban a kivitel volumene 5,6 százalékkal emelkedett, míg a behozatalé 1,1 százalékkal csökkent. Biztató az is, hogy a cserearány 5,2 százalékkal javult az idén, a forint az euróhoz képest 0,2 százalékkal, a dollárhoz viszonyítva 1,5 százalékkal értékelődött fel.

Rovatok