Index Vakbarát Hírportál

Nem süllyedt mélyebbre a kulcságazat, a kómából való ébredezés azonban még odébb van

2023. december 15., péntek 08:37

Mintha megtorpant volna az építőipar teljesítményének csökkenése, sőt egy nagyon minimális emelkedés is megfigyelhető havi és éves bázison egyaránt. Azonban inkább stagnálásról beszélhetünk, ám, ha abból indulunk ki, hogy szakemberek szerint gödörben van az iparág, akkor ezzel lényegében ott is marad.

A nyers adatok szerint 0,1 százalékkal haladta meg az építőipari termelés volumene 2023 októberében az egy évvel korábbit. Havi szinten is javulás látható: a szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 1,0 százalékkal magasabb volt a szeptemberinél.

Az építőipari termelés 4,2 százalékkal csökkent 2023 első tíz hónapjában az előző év azonos időszakához képest.

Az Építőipari Vállalkozók Országos Szövetségének (ÉVOSZ) elnöke korábban, Indexnek adott interjújában arról beszélt, hogy kongatni kell a vészharangot az építőiparban. Koji László felhívta a figyelmet: nemcsak az idei, de a jövő évi is bőven tartogat nehézségeket.

És míg az építőipar termelői árai átlagosan 13,1 százalékkal nőttek 2023 harmadik negyedévében az előző év azonos időszakához mérten (1,5 százalékkal magasabbak voltak az előző negyedévinél), addig lapunknak több iparági szereplők is úgy nyilatkozott, hogy az építőanyagok piacán már árcsökkenés, egyes termékeknél ráadásul brutális kereslet-visszaesés ment végbe. Ahogy azt is kiveséztük: kell-e számítania jövőre áremelkedésre annak, aki építkezni szeretne.

Rovatok