Index Vakbarát Hírportál

Nagy-Britannia felvenné a versenyt az orosz atomenergia-piaccal

2024. január 7., vasárnap 16:28

A brit kormány vasárnap bejelentette, hogy 300 millió font, csaknem 348 millió euró értékű beruházással programot indít az atomreaktorok következő generációjához szükséges üzemanyag előállítására.

Olyan anyagról van szó, amelynek alapja a jó minőségű, alacsony dúsítású urán. Ilyet jelenleg csak Oroszország állít elő kereskedelmi forgalomban, Nagy-Britannia az első nyugat-európai gyártó lehet.

Az üzemanyag 5 és 20 százalék közötti arányban tartalmaz majd urán-235 izotópot, ez magasabb, mint a legtöbb atomerőművet működtető 5 százalék – adta hírül az MTI.

A kormány közleménye szerint az első, Anglia északnyugati részén található gyártóüzem a tervek szerint a 2030-as évek elején kezdi meg működését.

A 300 millió fontos beruházás része a brit kormány azon tervének, hogy 2050-ig akár 24 gigawatt villamos energiát is termeljen atomenergiából, ami az ország szükségletének egynegyedét teszi ki.

Az Egyesült Királyság célja, hogy 2030-ra 95 százalékban alacsony szén-dioxid-kibocsátással termeljen villamos energiát, és 2035-re teljesen szén-dioxid-mentes hálózatot építsen ki.

Rovatok