Index Vakbarát Hírportál

Hatszáz forint fölé emelkedik a benzin ára péntektől

2024. január 31., szerda 10:53

Péntektől a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára is emelkedik. A benziné 6, míg a gázolaj beszerzési ára bruttó 8 forinttal lesz magasabb literenként.

Péntektől tovább emelkednek a hazai üzemanyagárak – számolt be a változásról a holtankoljak.hu

Pénteken további üzemanyagár-emelés lesz, ami a benzin esetében bruttó 6 forintot jelent, a gázolaj esetében pedig bruttó 8 forintot. Ezzel a nagykereskedelmi áremeléssel a kutakon tapasztalható ár is emelkedni fog, várhatóan az alábbi szintre: 

Ezek állnak a háttérben 

A portál egy részletesebb árváltozás-előrejelzésben azt írta: a vörös-tengeri összetűzések miatt a héten jelentősen megugranak az olajárak. 

A Brent típus hordónkénti ára 77,9 dollárról közel 83 dollárig ugrott, ami egy hét alatt 6 százalékos emelkedést jelent. A londoni elemzőházak nem számítanak arra, hogy az erre az évre jósolt 80 dolláros olajárat ez a mostani helyzet tovább drágítja.

Átmeneti emelkedésre számítanak, vagyis az olaj ára hamarosan rendeződhet, és 80 dollár alá csökkenhet. A hétre várható üzemanyagárakon a forint dollárhoz mért árfolyama sem segít, mert két százalékot gyengült a magyar fizetőeszköz, már 357 forintért kapunk egy dollárt.

A benzin és a gázolaj ára biztosan emelkedni fog a következő héten, akár 10 forint is lehet az emelkedés mértéke – tették hozzá. 

Rovatok