Index Vakbarát Hírportál

Mutatjuk, mit találtunk a miniszterek zsebében

2024. február 1., csütörtök 00:30

A miniszterek vagyonnyilatkozatai is nyilvánossá váltak január 31-én éjfélkor, cikkünkben ezeket gyűjtöttük össze.

Orbán Viktor miniszterelnök legfrissebb vagyonnyilatkozatáról itt számoltunk be, míg Novák Katalin köztársasági elnök vagyoni helyzetéről ebben a cikkünkben olvashat.

Varga Mihály több mint 62 millió forinttal tartozik

Varga Mihály pénzügyminiszternek továbbra is hat ingatlant vagy ahhoz kapcsolódó garázst tulajdonol valamilyen arányban. A tárcavezető 2020 óta Gyenesdiáson bérelt családi házat garázzsal, amelyet már korábban megvett. Továbbra is két II. kerületi társasház és egy karcagi, 626 négyzetméteres telek résztulajdonosa, valamint Karcagon birtokol egy zártkertet is.

Míg a tavalyi bevallásában az állampapír-állomány 10,206 millió forintra változott, idén ez több mint 28 millióra dagadt. Befektetési jegyekben további 11,610 millió forintot tart, devizában több mint 7 millió forintja van. A tartozásában átcsoportosítás zajlott: míg 2022-ben 1,6 millió forintnyi tartozása volt hitelintézettel szemben, továbbá magánszemélyeknek 57,5 millió forinttal tartozott,

mostanra csak magányszemélyeknek tartozik, több mint 62 millió forinttal.

A Polgári Magyarországért Alapítvány elnökeként havi 1–5 millió forint közötti fizetés illeti meg a miniszteri fizetésén túl, amelyért szintén 1–5 millió forint közötti jövedelmet könyvelhet el. Varga Mihály decemberben adott lapunknak interjút, itt olvashatja.

Nagy Mártonnak továbbra sincs slusszkulcsa

Nagy Márton továbbra is tulajdonosa egy 2014-ben vásárolt, II. kerületi, 89 négyzetméteres lakásnak, amelyhez egy 12 négyzetméteres terasz tartozik, valamint tulajdonrésze van egy XII. kerületi lakásnak, utóbbihoz tartozik egy tároló is.

A tárcavezetőnek továbbra sincs autója.

Viszont tavaly arról számoltunk be, hogy 90 millió forintja van állampapírokban és összesen 100 millió különböző biztosításokban. Ez 2023-ra így változott:

Forintban 2 milliót, devizában nagyjából 3,9 milliót tart, továbbá van egy elhanyagolható összegű pénzkövetelése is. Nagy Márton 2023-ban a Mol felügyelőbizottsági tagjaként még kapott fizetést (1–5 millió forint között), azonban a nyilatkozata megtételekor ezt a jogviszonyt már nem tüntette fel, hiszen tavaly április végén lemondott a bizottságban betöltött tagságáról.

Nagy Márton feladatköre az elmúlt hónapokban bővült a kormányban, erről többek között itt írtunk.

Szijjártó Péternek nőtt a vagyona, de tartozik a szüleinek

Szijjártó Péter továbbra is részben tulajdonosa egy győri lakóháznak, egy balatonedericsi zártkertnek és üdülőnek, valamint felerészben tulajdonosa egy dunakeszi családi háznak.

A külgazdasági és külügyminiszternek befektetési jegyben 46 millió forintja van, a hitelintézeti számlakövetelése 16 millió forint. Tavalyi vagyonnyilatkozatában értékpapírokban 3 millió forintja volt, míg hitelintézeti számlakövetelése 27,4 millió forintot tett ki.

Szijjártó Péter továbbra is tartozik a szüleinek 30 millió forinttal.

Navracsics Tibor hitelintézetnek tartozik

Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter tulajdonosa egy rigácsi építési teleknek, valamint felerészben egy budakeszi családi háznak.

A miniszter hitelintézettel szembeni tartozása 25 millió forint. Navracsics Tibornak a miniszteri pozíciója és fizetése mellett a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen van tudományos főmunkatársi munkája.

Gulyás Gergely állampapírt vásárolt

Gulyás Gergelynek még mindig megvan a két XI. kerületi lakása, az egyik 95,3, a másik 52 négyzetméteres. A politikus miniszterként és országgyűlési képviselőként is a négyes jövedelmi kategóriát ikszelte be, amely havi bruttó 1–5 millió forint közötti összeget jelent.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter húszmillió forintért vásárolt Bónusz Magyar Állampapírt, miközben hitelintézeti számlakövetelése 11 millió forint.

Rogán Antal havonta 7 milliót bukhatott

A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter vagyonnyilatkozata érdemben nem változott, jelenleg is résztulajdonosa Szakonyfalu környékén szántóknak, erdőknek és réteknek. Tavaly azt írtuk, hogy takarékbetétben elhelyezett megtakarítása jelentősen megcsappant, akkor 245 millióra zuhant.

A miniszteri fizetésén kívül havi 17 millió forintot keresett a szabadalmi jogán keresztül Rogán Antal. Érdekesség, hogy tavaly ezen az ágon 24 milliót forintot kapott havonta.

Lázár János, a földbirtokos

Lázár János építési és közlekedési miniszter még tovább növelte eddig is jelentős földbirtokainak számát: négy újabb szántóval lett gazdagabb Hódmezővásárhely környékén, ezzel immár 43-ra emelkedett ingatlanjainak száma.

Autóinál cserélt, egyik Land Roverétől megvált, helyette egy Audi All Roadot lízingel, mint ahogy a másik Land Rovert is. A 2019-ben vett Mini Cooper Cabriója is megvan még. Védett műalkotásként ismét egy kéziratot és Gróf Széchenyi Zsigmond karosszékét tüntette fel.

Készpénzben 22 millió forintot birtokol, számláján pedig 12 milliót tart, mindkettő több, mint tavaly. Tartozásaiból jelentősen lejjebb faragott: személyi kölcsöne hatmillióval lett kevesebb, 12 millió forinttal tartozik, beruházási hiteléből 8 milliót törlesztett, így még 24 millió forinttal tartozik. Magánszemélyekkel szembeni tartozása pedig 55 millióról 40 millióra apadt. A lízingtartozása ugyanakkor 7,7 millióról 19,9 millióra nőtt egy év alatt a már fentebb említett kocsicsere miatt. Földbérletekből és osztalékból is több mint egymillió forintnyi bevétele származik havonta a miniszteri és egyéb fizetése mellé.

Bóka Jánosnál nincs érdemi változás

Az Európai Uniós Ügyek Minisztériumát vezető Bóka János tavaly augusztusban már leadott egy vagyonnyilatkozatot, amikor tárcavezető lett, ahhoz képest érdemi változás nem igazán történt vagyoni helyzetében. Négy hónap alatt vett még némi állampapírt közel 7 millió forint értékben az eddigi 20 millió forintnyi és 11 ezer eurónyi mellé. Csaknem ugyanilyen mértékben csökkent a bankszámláján tartott pénze is, 13,5 millióról 8 millió forint közelébe. Ugyanakkor neki is tartoznak csaknem 10 millió forinttal.

Pintér Sándornak Wartburgja és milliói vannak

A belügyminiszter továbbra is részben, valamint egészben tulajdonosa több II. kerületi ingatlannak, egészében tulajdonol egy siófoki családi házat, egy szihalomi nyaralót és telket, valamint egy szigetmonostori nyaralót. Pintér Sándor garázsában most is helye van egy Wartburgnak.

A tárcavezető a megtakarításoknál több tételt is feltüntetett: az OTP-nél forintszámlák és lekötések megnevezéssel 3,8 millió, Prémium Magyar Állampapírban 26 millió forintja van, miközben ANY-részvényben 2,8 millió, OTP-részvényben 2,2 millió forintja. Pintér Sándornak OTP EURO Rövid Kötvény befektetési jegye is van 411 402 euró értékben, valamint 1 111 040 dollár értékben. A tárcavezetőnek az MBH Banknál is vannak számlái.

A miniszternek készpénzben körülbelül tízmillió forintja van, míg családi, baráti kölcsönként 595 millió forintot tüntetett fel.

Tuzson Bence, a bankár

Ahogy azt korábban már megírtuk, jelentős megtakarításokat tudhat magáénak Tuzson Bence igazságügyi miniszter. A miniszternek három ingatlanban is van tulajdonrésze: egy mátraszentimrei 47 négyzetméteres üdülőnek részben, egy szintén mátraszentimrei beépítetlen területnek pedig 1/1-ben tulajdonosa. 

FELERÉSZBEN PEDIG EGY 112,25 NÉGYZETMÉTERES TIHANYI HÉTVÉGI HÁZAT IS BIRTOKOL, AMI EGY 1549 NÉGYZETMÉTERES TELKEN ÁLL.

A tárcavezető számottevő megtakarítással rendelkezik:

Forintban több mint 16 millió, továbbá 782 ezer forintnyi deviza-számlakövetelése van. Bár az elképesztő méretű követelése csökkent, még így is több mint 50 millió forinttal tartoznak neki. A miniszternek 5,2 millió forintnyi tartozása van. A nyilatkozat megtételekor csak a tárcavezetésért kapott fizetést.

Lantos Csaba, a befektetésguru

Lantos Csaba energiaügyi miniszter ingatlanjai nem változtak: Tokajban egy 2001-ben vásárolt, 910 négyzetméteres zártkerti művelés alól kivett terület gazdasági épülettel, valamint egy 2018-ban vásárolt, 52/100 arányban tulajdonolt 92 négyzetméteres, XIII. kerületi lakása van.

Ezek mellett továbbra is megvan az 1.2-es Suzuki Swiftje.

A miniszter tartja a jó szokását, és részletesen beszámolt a megtakarításairól, mindezek tetemes vagyonról árulkodnak, tartozása nincs. Továbbá a bankszámláján tart több mint 50 millió forintot, és nagyjából 51 millió forint értékben devizája is van a további számos követelése mellett. A tárcavezető a fizetésén túl a 4iG tanácsadó testületének is tagja, ezért 1–5 millió forint között kap jövedelmet. 

Szalay-Bobrovniczky Kristóf vett két ingatlant

A honvédelmi miniszter továbbra is részben, valamint egészében tulajdonosa két XII. kerületi ingatlannak, egy badacsonytomaji háznak szőlővel, egy tabajdi gazdasági épületnek és erdőnek, valamint Gyulakeszin részben tulajdonosa egy szőlős, legelős területnek.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf ingatlanvagyonában két jelentős változás is történt. 2023-as vétellel feltüntetett egy 717 négyzetméteres budapesti, XII. Kerületi házat, valamint egy 14 288 négyzetméter nagyságú kivett majort, rajta 400 négyzetméteres épülettel Káptalantótiban.

A tárcavezető a Hold Alapkezelőnél tart névértéken 50 millió forintot. Kockázati életbiztosítása 3,6 millió forint, hitelintézeti számlakövetelése a korábbi, több mint 700 millió forint után 30 millió forint. Más szerződés alapján fennálló pénzkövetelése 110 millió forint, hitelintézettel szembeni tartozása 55 millió forint.

Csák János megtartotta a motorjait és bevásárolt állampapírból

Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter részben tulajdonosa egy III. kerületi ingatlannak, valamint egy szigligeti és egy badacsonytomaji üdülőnek. A tárcavezetőnek továbbra is van egy Triumph Bonneville T 120 motorkerékpárja és egy Yamaha Tracere.

Csák Jánosnak 327 millió forintja van állampapírban, 4,6 millió forintja befektetési jegyben, 4,8 millió forintja lakástakarékban, valamint 1,4 millió forintja látra szóló betétben. A tárcavezetőnek az egy évvel ezelőtti vagyonnyilatkozatában 71 millió forintja volt állampapírban, míg alapkezelőnél 90 millió forintja, utóbbi a mostaniban nem szerepel.

Semjén Zsoltnak antik bútorai vannak

Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, nemzetiségpolitikáért, egyházpolitikáért és egyházdiplomáciáért felelős miniszter változatlanul felerészben tulajdonosa két budapesti, II. kerületi lakásnak, valamint haszonélvezeti joga van egy balatonfenyvesi üdülőben.

A miniszterelnök-helyettes egyéb ingóságként antik bútorokat nevezett meg. Semjén Zsolt készpénzállománya tízmillió forint. Nem hitelintézeti pénzkövetelése 1,5 millió forint.

Orbán Balázsnak megmaradtak a tartozásai

A miniszterelnök politikai igazgatójának van egy I. kerületi ingatlanja és 17 millió forintja állampapírban, ez hétmillió forinttal több az egy évvel ezelőttinél.

Orbán Balázs a tartozások között ezúttal is 40 millió forint jelzáloghitelt, 2,4 millió forint szabad felhasználású keretet, valamint 10 millió forint babaváró hitelt tüntetett fel. A politikusnak a politikai igazgatói és az országgyűlési képviselői fizetése mellett a Nemzeti Közszolgálati Egyetemtől, valamint a Mathias Corvinus Collegiumtól is van jövedelme. Ezek mellett ingatlan-bérbeadásból számíthat bevételre. Orbán Balázzsal december végén készítettünk interjút, itt olvashatja.

(Borítókép: Kormányülés a Karmelita kolostorban 2023. július 26-án. Fotó: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI)

Rovatok