Index Vakbarát Hírportál

Résen kell lenniük a gépjármű-tulajdonosoknak, fontos határidő közeleg

2024. február 21., szerda 14:38

A szökőév miatt idén nem március 1., hanem február 29. éjfél a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb) határideje – közölte szerdán a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ).

Annak a majdnem 80 ezer gépjármű-tulajdonosnak, akik az év végi kampányban, január elsejével kötöttek új kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást arra is figyelnie kell, hogy az összegnek a határidőre a biztosító számláján kell lennie.

Emiatt az utolsó napon már sem a csekket, sem az internetes bankkártyás fizetést nem javasolják, mert az összeg így nem fog időben megérkezni. Február 29-én már csak a személyes befizetés és az azonnali átutalás a biztos, csekken pedig legkésőbb a hétfői feladás. Aki ügyfélszolgálaton fizetne, arra is figyelnie kell, hogy pénztárt nem működtet mindegyikük.

Hozzátették, hogy a késedelmes ügyfelek nem hivatkozhatnak az értesítés hiányára, a fizetési határidő számontartása a gépjármű forgalmi engedély szerinti üzembentartójának felelőssége. Aki ennek nem tesz eleget, annak a határidőt követő napon törlik a szerződését, újrakötéskor pedig fedezetlenségi díjat is kell fizetnie – írták.

Mint ismert, a kötelező felelősségbiztosítás során a biztosítóval kötött szerződés alapján a gépjárművel okozott károkat a károsult részére a biztosító téríti meg. Ilyen biztosítási szerződést – jogszabály alapján – kötelező kötni, és azt díjfizetéssel hatályban tartani.

Rovatok