Index Vakbarát Hírportál

Bitcoin: most együtt állnak a csillagok a nagy kaszáláshoz

2024. február 29., csütörtök 18:08

Az amerikai tőzsdefelügyelet januári döntése lényegében legitimálta a bitcoint és vele a kriptovaluták piacát. Az ennek hatására beáramló tőke másfél hónap leforgása alatt történelmi csúcs közelébe repítette az árfolyamot, amire a közelgő bitcoinfelezés is katalizátorként hat.

Alapigazság a kriptovaluták piacán, hogy amikor 5 ezer dollár a bitcoin árfolyama, senkinek sem kell, ha viszont 60 ezer felett van, hirtelen mindenki venne – mondta Mogyorósi Attila, a CoinCash társalapítója. A mostani kőkemény bikapiac egyértelmű összefüggésben áll azzal, hogy január 10-én hivatalosan is engedélyezte az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet 11 bitcoin ETF elindítását. A szakember szerint ez a már 8-10 éve várt lépés a bitcoinhívők Szent Gráljának feleltethető meg, ami az eddigi legmeghatározóbb pillanat a kriptopiac életében. S hogy mindez mit jelent a gyakorlatban? Egyszerűbben vásárolhatnak bitcoint a befektetők, valamint lehetőséget ad az alapkezelők számára belépni a kriptovaluták piacára.

Elismerték a kriptovalutákat

Az első és legfontosabb üzenet mégis talán az, hogy a döntés legimitációt adott a piacnak, elismerte a kriptovalutát mint új eszközosztályt, azaz szabályozott kereskedési termékként. Mivel mind ez idáig nem szabályozott piacokon kereskedtek vele, Mogyorósi Attila szerint ez távol tartotta a befektetési alapokat, a nyugdíjbiztosítókat, a dollármilliárdokon ülő vagyonkezelőket. Ha ennek a körnek a tagjai csak kis százalékban, de szeretnének bitcoinkitettséget, az olyan volumenű tőkebeáramlást von maga után, amit eddig még nem látott a piac. Sőt, ez a folyamat már javában tart:

Felezésre fel!

A CoinCash társalapítója hozzátette: a bitcoinfelezés ugyancsak erőteljesen érezteti hatását. Ennek a lényege az, hogy a bányászok a hálózat üzemteltetéséért cserébe feleannyi bitcoint kapnak majd, mint az idén áprilisban véget érő négyéves ciklusban. A közelgő esemény, amit már szintén javában áraz a piac, önmagában is az árfolyam-emelkedés katalizátora lenne, hiszen a korábbi 50 százalékára csökkenti az adott egységnyi bitcoinbányászatért járó zsetonok mennyiségét.

Ez tulajdonképpen a bitcoin inflációja, hiszen miközben a keresleti oldal nő, az eleve véges számú kínálat csökken, ami logikusan oda vezet, hogy az egységenkénti ár továbbemelkedik. Márpedig mostanra eljutottunk oda, hogy az amerikai tőzsdefelügyelet januári döntése óta a pénzügyi szolgáltatók olyan kaliberű nagyágyúi, mint a Blackrock vagy a Fidelity is fokozott figyelmet szentelnek a kriptovalutáknak.

Érdekesség, hogy a forintban mért történelmi csúcs ennél is közelebb van, hiszen azóta jelentősen gyengült a hazai fizetőeszköz az amerikai dollárral szemben. Igaz, míg az „all time high” 24,4 millió forint volt, addig most még „csak” 23,1 millióig jutottunk.

A szakember szerint kifejezetten nehéz időszakon vannak túl, hiszen 2021 és 2023 között valódi medvepiacnak lehettünk tanúi, de az árfolyam trendszerű esése után ez már az új, emelkedő korszak, így a várakozások szerint 2024 és 2025 a kriptovaluták éve lehet. Mogyorósi Attila korábban 100 és 150 ezer dollár közti árfolyamot jósolt a bitcoinnak, ám most akkora lendület van a piacban, hogy mindenki felfelé módosítja az előzetes prognózisait. A legbátrabbak 250–500 ezer dolláros bitcoin árfolyamot vizionálnak. Ugyanakkor az altcoinok kevésbé részesülnek a dinamikából, bár az emelkedés többé-kevésbé őket is érinti, kevesen vannak a történelmi csúcsuk közelében, miután a bitcoin kiszívja a piacból szinte az összes tőkét.

Megnő az érdeklődés a kriptopiac iránt

Amikor a kriptovaluták érdekessé válnak, a fekete öves bitcoinhuszárokon túl a szélesebb közvélemény számára is adja magát a kérdés: hogyan lehet hozzáférni? Nos, a CoinCash társalapítója szerint nagy általánosságban elmondható, hogy a nemzetközi tőzsdék, a külföldi brókerek mellett van egy-két fintech applikáció, de ami a többségnek ennél érdekesebb lehet:

vannak olyan hazai szolgáltatók, amelyeknél magyar nyelven, forintért, könnyen, egyszerűen, kényelmesen lehet „kriptózni”.

Akár készpénzbefizetéssel, bitcoinautomatán keresztül, hiszen mára ezekből is kiépült speciális ATM-hálózat, de online banki utalással is lehetséges bitcoint vásárolni. Ami a befektetésekben járatlan rétegnek megnyugtató lehet: a hazai szolgáltatók értelemszerűen magyar nyelvű ügyfélszolgálati támogatást adnak, és segítenek megtenni az első lépéseket biztonságosan, például támogatást nyújtanak az első kriptovaluta-tárca telepítésében.

(Borítókép: Paul Yeung / Bloomberg / Getty Images Hungary)

Rovatok