Index Vakbarát Hírportál

Megjött a hivatalos adat a költségvetésről, azonnal reagált a Pénzügyminisztérium

2024. április 2., kedd 08:45

Az előzetes adatok szerint 5018 milliárd forint, a GDP 6,7 százaléka volt a kormányzati szektor tavalyi hiánya. Az egyenleg az előző évinél 911 milliárd forinttal kedvezőtlenebb, GDP-arányosan közel 0,5 százalékponttal romlott – tájékoztatott erről a Központi Statisztikai Hivatal.

Az adatokat a Központi Statisztikai Hivatal a túlzotthiány-eljárásról (Excessive Deficit Procedure – EDP) szóló jogszabály alapján, a nemzeti számlák európai rendszerében (ESA 2010) foglalt módszertani előírásoknak megfelelően jelentette az Európai Unió statisztikai hivatalának, az Eurostatnak – szögezte le az adatok ismertetése előtt a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A kormányzati szektor hiánya 5018 milliárd forint, a GDP 6,7 százaléka volt.

A kormányzati szektor adóssága – az MNB adatai alapján – 2023 végén 55 134 milliárd forintot, a GDP 73,5 százalékát érte el.

A kormányzati szektor bevétele 31 814 milliárd forint, kiadása 36 832 milliárd forint volt.

Végezetül a KSH ismertette a tavalyi év utolsó negyedévének adatait is a 2022 azonos időszakához képest. Itt az látható, hogy a kormányzati szektor hiánya 2071 milliárd forint, a GDP 10,6 százaléka volt. Az egyenleg 410 milliárd forinttal, 3,8 százalékponttal kedvezőbb az egy évvel korábbinál. A bevételek 1112 milliárd forinttal, 14,6 százalékkal nőttek. A kiadások 701 milliárd forinttal, 7 százalékkal emelkedtek.

Varga Mihály pénzügyminiszter még januárban azt mondta: a pénzforgalmi hiány 4593 milliárd forint lett. Majd később Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter leszögezte: 6,5 százalékos lesz a hiány 2023-ban. Bár mind a két kormányzati prognózis eltér a hétfőn közétett adatoktól, természtes, hogy időben, ahogy halad zárás, az adatok változnak – pontosabbak. Szinte minden évben folyamatos a korrekció a végleges zárásig.

A költségvetési helyzettel pedig több elemzésben foglalkoztunk, ezt az alábbi linken, illetve itt lehet elérni. Korábban leszögeztük: a kormányzat pénzforgalmi hiánycélja eredetileg 3400 milliárd forint volt. Ezt ősszel 4449 milliárd forintra módosították, de ezt nem sikerült teljesíteni.

Pénzügyminisztérium: A kormány elkötelezett a költségvetési hiány csökkentése mellett

A kedvezőtlen külső gazdasági hatások ellenére a magyar költségvetés a rendkívüli kiadások mellett is maradéktalanul biztosította a forrásokat a nyugdíjak és a családtámogatások védelméhez, valamint a rezsicsökkentés fenntartásához – így értékelte az adatokat a Pénzügyminisztérium.

A tárca leszögezte, hogy lakossági rezsivédelemre több mint 1300 milliárd forintot fordított a kormány 2023-ban, míg a nyugdíjkiadások megközelítették a 6400 milliárd forintot. Ezeken felül a családtámogatások és családi adókedvezmények összege meghaladta a 3000 milliárd forintot. A végleges összegek a zárszámadás során lesznek ismertek.

A tájékoztatásuk szerint a Pénzügyminisztériumban rendben halad az idei büdzsé módosítása és a jövő évi költségvetés előkészítése. A kormány elkötelezett a költségvetési hiány csökkentése mellett: az idei évben 4,5 százalékra, jövőre 3,7 százalékra, 2026-ban pedig 2,9 százalékra mérsékli azt. „A kormány intézkedéseivel – a nemzetközi várakozásokkal összhangban – a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre pedig ismét az uniós rangsor élmezőnyében lehet.”

Rovatok