Index Vakbarát Hírportál

Jelentősen drágultak az ingatlanok a fővárosi agglomerációban

2024. április 29., hétfő 18:44

Az Otthon Centrum hétfőn közölte, hogy 2023 utolsó és 2024 első negyedévében a családi házak átlagos négyzetméterára 10 százalékkal nőtt a fővárosi agglomerációban.

Az elmúlt fél évben tíz százalékkal nőtt a házak négyzetméterára az azt megelőző hat hónaphoz képest a fővárosi agglomerációban – írja az MTI. Az áremelkedés hátterében a megnövekedett kereslet állt, mert az agglomeráció továbbra is az ingatlanpiac kedvelt terepe. 

Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője elmondta, hogy a Pest vármegyében található települések 70 százalékában nőtt a népesség, és még ennél is magasabb azon helységek aránya, ahol vándorlási többletet könyvelhettek el. Hozzátette, hogy két évtized alatt több településen is megduplázódott a lakosságszám, és ez hatott az árakra.

A használt házak átlagos négyzetméterára 502 ezer forint, ami 10,2 százalékkal magasabb a fél évvel korábbi árnál. Ugyanakkor megállapítható, hogy még járási szinten is komoly árkülönbségek jellemzik a piacot

– ismertette Soóki-Tóth Gábor.

A járásokat tekintve közölték, hogy a használt családi házak terén a rekorder a Váci járás 798 ezer forintos négyzetméterárral, majd a Budakeszi járás következik 745 ezer forintos átlagértékkel, míg a vármegye 18 járása közül a Szentendrei járás a harmadik, 651 ezer forintos átlaggal. A középmezőnyben található egyebek mellett a Dunakeszi és az Érdi járás 620 ezer, valamint a Pilisvörösvári és Gödöllői járás 600 ezer forintos fajlagos árral. Minél messzebb van a térség Budapesttől, annál olcsóbb, így a Ceglédi járásban 291 ezer, a Nagykőrösi járásban 255 ezer forint az átlagérték.

Rovatok