Index Vakbarát Hírportál

Nagy Márton elárulta, mi most a legsürgetőbb feladat

2024. április 29., hétfő 13:20

A technológiai fejlesztések megszüntethetik a nemzetközi nagyvállalatok, valamint a magyar kis- és közepes vállalkozások közötti termelékenységi különbséget – mondta a Smart Manufacturing Festival (Smartman) hétfői záróeseményén Budapesten a nemzetgazdasági miniszter.

Nagy Márton a gazdaságpolitika egyik legsürgetőbb feladatának nevezte a többszörös termelékenységi különbségek megszüntetését. Minden olyan kezdeményezés jó tehát, amely összeköti a kevésbé fejlett vállalkozásokat a piacvezetőkkel, és hozzásegíti őket a legjobb technológiai megoldásokhoz – mondta a tárcavezető a Smartman jelentőségét méltatva.

A rendezvény több mint 30 iparvállalat és technológiai cég, felsőoktatási intézmény és kutatóhely részvételével jött létre.

Az ipari digitalizációs eseménysorozat február 26. és március 8. között gyárlátogatásokkal, laborbemutatókkal, szakmai és ismeretterjesztő programokkal várta az érdeklődőket. Nagy Márton támogatást ígért a kezdeményezés folytatásához, ami a szervezőknek is célja.

A tájékoztatás szerint a miniszter hangsúlyozta, hogy a kormány 2024-ben újraindítja, 2025-ben pedig tovább emeli a gazdasági növekedés ütemét, ha pedig véget ért a háború, Magyarország újra Európa egyik leggyorsabban fejlődő gazdasága lesz.

Később Parragh Lászlóval egyeztetett

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter továbbá hétfőn hivatalában fogadta Parragh Lászlót, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnökét. A gazdasági növekedés újraindítása közös cél és érdek. A felek megállapították, hogy a növekedést segítő folyamatok már most is kifejezetten pozitív irányba tartanak, azonban további lépésekre van szükség.

Biztatónak ítélték meg többek között, hogy – az infláció sikeres letörésének köszönhetően – a fél éve dinamikusan növekvő reálbérek hatására a kiskereskedelmi forgalom megkezdte a helyreállást, írta a Nemzetgazdasági Minisztérium a közleményben.

Majd leszögezték, tekintettel arra, hogy a magyar EU-elnökség egyik kiemelt fókuszpontja a versenyképesség lesz, ezért a felek egyetértettek abban, hogy Európa versenyképességének visszaszerzése érdekében kiemelt figyelmet kell fordítani a kkv (kis- és közepes vállalkozás) 2005 óta hatályos fogalmának újrafogalmazására is.

Így célszerűnek mutatkozik többek közt a 250 fős létszám 500 főre emelése vagy a jelenlegi 50 millió eurós árbevételi határ 100 millió euróra növelése.

A tárca közleménye szerint Nagy Márton támogatásáról biztosította Parragh Lászlót az elképzeléssel kapcsolatban, hiszen a kkv fogalmának megváltoztatása bővítheti a magyar vállalkozások támogatási lehetőségeit, így hozzájárulhat azok további megerősítéséhez.

Rovatok