Index Vakbarát Hírportál

Nem változtatott az irányadó dollárkamaton a Fed

2024. május 2., csütörtök 06:57

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) a piaci várakozásoknak megfelelően nem változtatott az 5,25–5,50 százalékos irányadó dollárkamat-tartományon szerdán végződött kétnapos kamatdöntő ülésén.

Nem változtatott a Fed az irányadó dollárkamaton. A célsávot 23 éves csúcson, 5,255,5 százalékon hagyta, immár a hatodik egymást követő alkalommal – számolt be az MTI.

Lépését a Fed monetáris politikai döntéshozó testülete, a FOMC szerdai közleményében azzal indokolta , hogy az elmúlt hónapokban nem történt további előrelépés a 2 százalékos inflációs célkitűzése felé.

A kamatdöntő testület szerint az alapkamat célsávjának bármilyen módosítását mérlegelve a FOMC továbbra is körültekintően fogja értékelni a beérkező adatokat, a kilátások változását és a kockázatokat. A kamatdöntők szerint addig nem helyénvaló a céltartományt csökkenteni, amíg nem nyer nagyobb bizonyosságot, hogy az infláció fenntarthatóan 2 százalék felé halad.

Bejelentették a mennyiségi szigorítás ütemének lassítását is.

Eszerint június 1-jétől a Fed a kincstárjegyek havi visszaváltásának a felső határát havi 60 milliárd dollárról 25 milliárd dollárra mérséklik, miközben megtartják a jelzálog-fedezetű értékpapírok felső határát havi 35 milliárd dollárban és a felső határt meghaladó tőkefizetést kincstári értékpapírokba fekteti vissza a Fed.

A Fed által különösen figyelemmel követett inflációs mutató, a személyes fogyasztási kiadások árindexe (PCE), lényegében a fogyasztói árak változása, éves összevetésben 2,7 százalékkal nőtt márciusban a februári 2,5 százalékos emelkedést követően, miközben a gyakran változékony élelmiszer- és energiaáraktól megtisztított magárindexe 2,8 százalék volt márciusban, februárhoz hasonlóan.

A Fed a 2022 márciusában 00,25 százalékról indított tíz egymást követő kamatemelés után tavaly júniusban tartott először szünetet a monetáris szigorításban, legutóbb júliusban emelte a kamatot, 25 bázisponttal; szeptemberben, novemberben, decemberben, januárban és márciusban pedig a piaci várakozásokkal összhangban nem változtatott az irányadó dollárkamat-tartományon.

Rovatok