Index Vakbarát Hírportál

Nincs több titok, így takarítanak meg a magyarok

2024. május 3., péntek 18:33

A megtakarítással rendelkező magyar lakosság 48 százaléka alkalmanként tesz félre, a rendszeresen megtakarítók pedig általában havonta, és mintegy 80 ezer forinttal tudják növelni megtakarításukat – közölte az MBH Bank reprezentatív kutatása alapján.

Az MBH Bank 2022 után idén újra reprezentatív kutatást végzett a magyar lakosság körében, amelyben arra kereste a választ, hogy az emberek milyen formában tartják megtakarításaikat, félretett pénzüket, és mi az, ami fontos számukra egy-egy pénzügyi befektetés, megtakarítási termék esetén. 

A felmérésből kiderült, hogy az egyes jövedelmi csoportok között nincsenek jelentős különbségek a rendszeres megtakarítások összege szempontjából. A legtöbben 100 ezer forintot vagy annál kevesebb összeget tesznek félre rendszeresen. A legnagyobb összegű átlagos megtakarítással a 35–44 éves korcsoportba tartozó válaszadók rendelkeznek, ezt követi a 25–34 éves korosztály.

Erősödik az érdeklődés a kriptovaluták iránt

A megtakarítók 37 százaléka a fizetés megérkezését követően azonnal félreteszi az elkülöníteni szándékozott összeget, a havonta megtakarítóknak pedig 65 százaléka tesz így. A válaszadók 33 százaléka akkor fekteti be a megtakarított összeget, amikor a havi jövedelemből összegyűlik akkora összeg, amit már érdemesnek tart a befektetésre – olvasható a bank közleményben.

Az MBH Bank a kutatásában kitértek arra, hogy a megtakarítási formákat illetően az látszik, hogy a 800 ezer forint alatti havi jövedelemmel rendelkezők jelentős része, 42 százaléka még mindig lekötés nélkül, folyószámlán tartja a megtakarítását, ugyanakkor a készpénz (33 százalék) sem vesztett népszerűségéből, és az állampapír (24 százalék) is tartja dobogós helyét. Majd kiemelték:

ugyanakkor erősödik a lakosság érdeklődése a kriptovaluták és az NFT-k (non-fungible token) iránt. A válaszadók 10 százaléka jelölte meg ezeket jelenlegi megtakarítási eszközeként.

Arra a kérdésre, hogy milyen befektetési formát választana, ha most kellene befektetnie egymillió forintot, a kitöltők jelentős része – csakúgy, mint a bank által 2022-ben elvégzett felmérésében – ismét az állampapírt jelölte meg. Ugyancsak népszerű az állampapír a 800 ezer forint felett keresők körében is: mind a meglévő, mind pedig a vágyott megtakarítások között ez az eszköz szerepel az első helyen.

Ezek a legfontosabb szempontok

Arra a kérdésre, hogy hol rendelkeznek megtakarítással, a válaszadók szinte fele-fele arányban jelölték meg a kereskedelmi bankokat (54 százalék) és a Magyar Államkincstárt (56 százalék), 16 százalék pedig alapkezelőnél tartja a pénzét – összegezték a közleményben. 

A felmérés arra is kereste a választ, mi a legfőbb szempont a befektetések megválasztásánál. Az eredmények alapján továbbra is az az egyik legfontosabb, hogy biztonságban legyen a befektetett tőke, noha ennek az elvárásnak az aránya csökkent a 2022-es eredményekhez képest.

Nőtt ugyanakkor a magas hozam fontossága a befektetők körében.

A megkérdezettek kétharmada leggyakrabban az 1–5 éves befektetési időtávot részesíti előnyben. A lakosság tudatossága javuló tendenciát mutat, nem „hagyják magukra” befektetéseiket, időnkét áttekintik azokat.

A lejáró befektetések utáni kamatokat pedig a válaszadók 57 százaléka tervezi újra befektetni. A válaszok alapján az újra befektetett összeg mértéke 100 ezer forint alatt van, a megkérdezettek csupán egytizede fektet be újra ennél magasabb összeget – összegezte az MTI az MBH Bank közleményét.

Rovatok