Index Vakbarát Hírportál

Kiszivárgott egy levél, amit a Mol küldött a benzinkutaknak: jön a többszöri árazás

2024. május 3., péntek 12:27

A heti többszöri árazás következtében a piac volatilis mozgását gyorsabban tudja követni a Mol, kereskedelmi partnereik pedig a korábbinál aktuálisabb, „a mindenkori piaci viszonyokat jobban tükröző áron vásárolhatják meg az üzemanyagot” – olvasható az Index birtokába jutott levélben, amelyet a Mol-csoport küldött partnereinek. Mostantól a heti két alkalom helyett sűrűbben dönthetnek a nagykereskedelmi árról.

„Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Mol változtat eddigi árképzési gyakorlatán: megteremtjük a lehetőségét annak, hogy az eddigi heti két alkalom helyett akár többször is dönthessünk az üzemanyagok nagykereskedelmi áráról. Az a célunk, hogy rugalmasabban tudjunk alkalmazkodni a folyamatosan változó világpiaci helyzethez” – olvasható abban a levélben, amit a Mol-csoport küldött azoknak a benzinkutaknak, amelyeknek a nagykereskedelmi beszállítójuk.

Az indoklásuk szerint a jelenlegi környezetben ugyanis mind a kőolaj, mind az üzemanyagok világpiaci ára gyorsan, gyakran ugrásszerűen változhat.

Tekintettel a kereslet-kínálati viszonyokra, a háborús konfliktusokra, az olajtermelő országok esetleges termeléscsökkentésére vagy -növelésére. Emellett a forint árfolyamának mozgása is meghatározó faktor.

„A heti többszöri árazással az említett tényezők volatilis mozgását szükség esetén gyorsabban tudja követni a Mol, kereskedelmi partnereink pedig a korábbinál aktuálisabb, a mindenkori piaci viszonyokat jobban tükröző áron vásárolhatják meg az üzemanyagot” – írták levelükben.

Végezetül azt is leszögezték: az újfajta, többszöri ármeghatározás ugyanakkor nem feltétlenül jelenti azt, hogy minden héten többször változni is fog az üzemanyagok nagykereskedelmi ára. Az árakon akkor változtatunk, ha azt a világpiaci körülmények indokolttá teszik.

Rengeteg tényező mozgatja az árakat

Egy korábbi beszélgetésünk alkalmával a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkárától, Grád Ottótól megtudtuk, hogy a piac volatilitását több tényező okozhatja. A főtitkár akkor úgy vélekedett, hogy az olajárak hektikusan változhatnak. Jelenleg az egyik ilyen befolyásoló tényező a közel-keleti helyzet, ami az elmúlt időszakban többször okozott hirtelen mozgásokat az árakban.

Ugyancsak előfordulnak váratlan változások az európai olajtermékpiacon is. Ilyenek például a szankciók, amelyek jelentős hatással voltak az európai üzemanyagárakra.

Emellett az árakban mindig megjelenik a forint árfolyamának változása is.

Mindezek mellett – ahogy azt korábban láthattuk – amennyiben bármiféle probléma merül fel a régió finomítóiban, az felborítja az export-import megszokott arányait, és ez szintén az árak hirtelen elmozdulását okozhatja.

(Borítókép: Kolumbán Kitti / Index)

Rovatok