Index Vakbarát Hírportál

Varga Mihály: A kormány meghosszabbítja a kedvezményes lakásáfát

2024. május 4., szombat 10:43

Varga Mihály miniszter fontos változásról tett bejelentést a Facebookon. A kormány döntése értelmében kitolták a kedvezményes lakásáfa határidejét. Ez azt jelenti, hogy további két évig csak 5 százalékos áfakulcs terheli az új építésű ingatlanokat.

Varga Mihály pénzügyminiszter bejelentette, hogy további két évvel meghosszabbítják a kedvezményes lakásáfát.

Jó hír a családoknak és az építőipari vállalkozásoknak: a kormány további két évvel meghosszabbítja a kedvezményes lakásáfát

– közölte a miniszter Facebook-bejegyzésében.

Elmondása szerint ez azt jelenti, hogy 2026. december 31-ig az új építésű lakásokat (150 négyzetméterig) és családi házakat (300 négyzetméterig) csupán 5 százalékos áfakulcs terheli.

Kifejtette, hogy további könnyítést jelent, hogy a kedvezményes adókulcs akár 2030 végéig is alkalmazható az olyan ingatlanok esetében, amelyek építési engedélye, bejelentése 2026 végéig megtörtént.

Közölte, hogy a könnyítést a szakmai szervezetek, az ÉVOSZ és az MKIK is támogatták. Az adócsökkentéssel a kormány évente 200 milliárd forintot hagy az embereknél, miközben a magyar építőiparnak is jelentős segítséget nyújt. A költségvetés biztosítja az adócsökkentéshez szükséges forrásokat, az intézkedést pedig nem veszélyezteti a hiánycél.

Rovatok