Index Vakbarát Hírportál

Még mindig hatalmas a bérszakadék Magyarországon

2024. május 6., hétfő 05:44

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Fókuszban a vármegyék, térségi összehasonlítás című kiadványából kiderült, hogy Magyarországon 2023-ban továbbra is Budapesten lehetett a legtöbbet keresni, a nettó bér átlagosan majdnem 200 ezer forinttal több volt a fővárosban, mint Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében. A KSH kiadványa először közölte a 2023-as évre vonatkozó részletes, vármegyei bontású adatokat a hazai bérekről.

Még mindig óriási a szakadék a magyar bérekben, 2023-ban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi nettó átlagkeresete Budapesten 467 286 forint volt, ezzel szemben Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében ez csak 271 320 forint – írja a Világgazdaság a KSH adataira hivatkozva.

Bár a KSH szerint az országos átlagkereset 2023-ban 379 836 forint volt, de 17 vármegyében ennél kevesebb volt az átlagbér. Békés, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében még a 300 ezer forintot sem érte el. Ebből is kitűnik, hogy a mediánbér sokkal hitelesebben tükrözi a valódi kereseti viszonyokat.

A hatalmas inflációval sehol sem tartotta a lépést a bérdinamika. A legkisebb béremelkedés Budapesten, valamint Nógrád, Tolna és Zala vármegyében volt, a legnagyobb pedig Győr-Moson-Sopron vármegyében.

Mivel a fővárosban lassult a bérdinamika, így évek óta először történhetett meg, hogy már nem egy, hanem két vármegyében is eléri az országos átlagot a nettó kereset, tehát Budapest mellett Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom vármegyében is.

Az egész országban Győr-Moson-Sopron vármegyében éri meg legjobban az iparban dolgozni, vélhetően az Audi hatása is, hogy az átlagfizetés a szektorban 524 182 forint volt 2023-ban. Komárom-Esztergom vármegyében is a feldolgozóipar húzta feljebb az átlagkeresetet.

Vidéken néhány településen a fizikai munkavállalók jobban keresnek, mint Budapesten. Győr-Moson-Sopronban 359 802 volt 2023-ban a nettó bér, Budapesten ez 310 484 forint volt.

Rovatok