Index Vakbarát Hírportál

Megkezdik Putyin kedvenc luxuslimuzinjának sorozatgyártását

2024. május 7., kedd 19:15

Év végén már javában gyártani fogják a Vlagyimir Putyin orosz elnök által is gyakorta vezetett luxusautót, az Aurus Senatot Szentpéterváron. Ez az a limuzin, amelyből februárban Kim Dzsongun észak-koreai vezető is kapott egy példányt ajándékba.

Oroszország idén megkezdi az Aurus Senat luxusautók sorozatgyártását – amelyet maga Vlagyimir Putyin orosz elnök is gyakran vezet – az egykori Toyota-gyárban, Szentpéterváron – közölte Denisz Manturov miniszterelnök-helyettes.

A szovjet stílusú retró limuzin, az Aurus Senat egyben a hivatalos elnöki autó, amellyel például Vlagyimir Putyin a mai beiktatására is érkezett a Kremlbe. De azért is ismerős lehet az autó neve, mert Putyin februárban átadott belőle egy példányt Kim Dzsongun észak-koreai vezetőnek személyes használatra. 

Manturov arról tájékoztatott, hogy a termelés Szentpéterváron indul 2024 végén az Aurus részére átadott egykori Toyota-gyárban. 

Az Aurus Motors 2021-ben kezdte meg az autógyártást Tatárföldön, Moszkvától mintegy ezer kilométerre. Oroszország megpróbálja aktiválni a gyárakat, miután Ukrajna 2022-es inváziója után néhány globális gyártó kivonult az orosz piacról. Az Autostat elemző ügynökség szerint idén eddig 40 Aurust adtak el Oroszországban – írja a horvát Index

(Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök Biskekben, Kirgizisztánban 2019. március 28-án. Fotó: Mikhail Svetlov / Getty Images)

 

Rovatok