Index Vakbarát Hírportál

Bejelentést tett a kormány, hatalmas robbanás történt az elektromosautó-piacon

2024. május 9., csütörtök 15:20

A tisztán elektromos gépkocsikból az idei év eleje óta csaknem 7 ezer (6723) állt forgalomba Magyarországon – írta legfrissebb bejegyzésében az Energiaügyi Minisztérium.

„2020 elejéhez képest több mint hétszeresére nőtt a tisztán elektromos járműpark Magyarországon” – tájékoztatott erről az Energiaügyi Minisztérium. A tárca leszögezte, zöld rendszámmal hazánkban forgalomba helyezett gépkocsik száma április végére felülmúlta a 96 ezret.

A leginkább környezetkímélő, kizárólag elektromos hajtású járműveké mára meghaladta az 55 ezret. Az évtized elején még kevesebb mint 8 ezer volt belőlük, a klímabarát flotta növekedése bő négy esztendő alatt tehát több mint hétszeres. 

Az Energiaügyi Minisztérium leszögezte azt is, hogy a világoszöld hatósági jelzéssel közlekedő járműveken belül a hibridek rovására jelentősen megemelkedett a legtisztább kategória aránya.

2020 januárjában a teljes zöld rendszámos állomány mintegy 44 százalékát hajtotta kizárólag elektromos motor, mára részesedésük 57 százalék feletti. 

A tisztán elektromos gépkocsikból az idei év eleje óta közel 7 ezer (6723) állt forgalomba Magyarországon. E járműveknek a 12 százaléka, majdnem minden nyolcadik gépkocsi 2024-ben jelent meg a hazai utakon.

Óriási a növekedés Magyarországon

A minisztérium Facebook-posztjában arra is kitért, hogy a zöld rendszámos állomány bővülésében az elmúlt három hónap hozta minden idők legmagasabb adatait. A kizárólag elektromos járművek esetében az első 2024 márciusa, mostanáig az egyetlen 2 ezer darab feletti havi bővüléssel.

Majd leszögezték: februárban a második legnagyobb, 1704 darabos volt a növekedés, az örökranglista bronzérmese az idei április 1687 gépkocsival. Az európai országok közül márciusban Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése. Az Energiaügyi Minisztérium aláhúzta:

Az elmúlt időszakban tapasztalt felfutás elsősorban a 30 milliárd forintos keretösszeggel meghirdetett vállalati e-autó támogatási programnak köszönhető. A hazai cégek járművenként akár 4 millió forint állami hozzájárulást kaphatnak tisztán elektromos személyautó vagy haszongépjármű beszerzéséhez. A pályázaton már több mint 3400 gépkocsi megvásárlásához igényeltek több mint 13 milliárd forint támogatást. 

Végezetül a minisztérium kitért arra, hogy a kormány szerint a jövő a zöldenergiáé. Az elektromos járművek légszennyezés nélkül használhatók, csendesebbek a belső égésű motorral hajtottaknál, üzemeltetőik működési-karbantartási költségeket takaríthatnak meg.

A támogatási lehetőség kiegyenlíti a hagyományos gépkocsik árelőnyét, ezzel járul hozzá a közlekedés zöldítéséhez, az e-mobilitás további térnyeréséhez – zárták bejegyzésüket.

Rovatok