Index Vakbarát Hírportál

Kínai infokommunikációs óriással lép partnerségre a 4iG

2024. május 10., péntek 11:20

Infokommunikációs innovációs központot épít, valamint a hazai cégek és a Magyarországon és a régióban működő kínai cégeknek kínál új, közösen kifejlesztett felhőalapú szolgáltatást a Huawei és a 4iG.

Új innovációs központot épít, valamint a magyarországi vállalatoknak és a régióban működő kínai és ázsiai vállalatok tevékenységét támogató felhőalapú szolgáltatás kiépítéséről írt alá szándéknyilatkozatot Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter jelenlétében a 4iG és a Huawei Technologies Hungary.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter az aláírás előtti köszöntőjében emlékeztetett arra, hogy az elmúlt napokban a kínai elnök magyarországi látogatásakor gyümölcsöző tárgyalásokat fordítottak a kínai partnerekkel, és számos gazdasági megállapodás született, amelyek fő területei a vasúti infrastruktúra fejlesztéséről, az elektromobilitásról és – mint a mostani szerződés mutatja – az informatikai fejlesztésekről szólnak.

A miniszter az Index kérdésére kiemelte, hogy öt nagy jelentőségű fejlesztést illetően került sor megállapodásra. Az egyik a V0-s vasúti körgyűrű megépítésére vonatkozó kínai partnerségről szól, a másik a repülőtér és a főváros közötti gyors vasúti kapcsolat létesítését célozza. A harmadik megállapodás révén a hazai elektromos töltőhálózat fejlesztése is közös projektben valósulhat majd meg kínai vállalatokkal. Kína, Magyarország és Szerbia közösen fejleszti a röszkei határátkelőhelyet, ahol egy logisztikai bázis is létesül majd.

Az ötödik projekt az algyői kőolajmezőt köti majd össze a szerbiai vezetékhálózattal – szintén Szerbiával együttműködve.

A miniszter szerint a fenti projektek összértéke 5 és 10 milliárd euró között lehet. Miután valamennyi projekt felkerült az Egy övezet, egy út program programlistájára, így innentől kezdve lehet elkezdeni előkészíteni a konkrét beruházásokat, és megkezdeni a tárgyalásokat a finanszírozásról. Ez utóbbival kapcsolatban jelezte: a China Development Bank és a Chinese Eximbank lehet a finanszírozási partner.

Nagy Márton szerint az infokommunikáció terén nem kell bemutatni a Huaweit, amely a világ 170 országában van jelen, 100 milliárd dollárt meghaladó forgalom mellett 12 milliárdos nyereséget tud felmutatni. A cég bevételeinek 20 százalékát költi innovációra, ez pedig rendkívül fontos a mi számunkra is. A 4iG pedig nemzeti bajnokunk, amely cég immár a régió vezető informatika megoldásszállítója. Nekünk a legjobbakkal kellett partnerségre lépnünk, és a most itt lévők a legjobbak – vélekedett a miniszter.

A 4iG és a Huawei kapcsolata a Vodafone Magyarország akvizícióját követően vált szorosabbá, hiszen a Vodafone Csoport, így a magyarországi leányvállalat mobilhálózati megoldásai részben szintén a Huawei technológiáin alapulnak.

Gao Weijie, a Huawei Technologies Magyarországért és a Nyugat-Balkánért felelős vezérigazgatója szerint megtiszteltetés a cégnek részt vennie a magyarországi informatikai fejlesztésekben, és megköszönte, hogy Magyarország folyamatosan kiegyensúlyozott és objektív üzleti környezetet biztosít a vállalatnak. Véleménye szerint rendkívül fontos minden ország digitális önrendelkezésének biztosítása.

A most aláírt szerződés kapcsán örömét fejezte ki, hogy partnerük, a 4iG vezető digitalizációs szolgáltatóvá vált a régióban számos területen, így a távközlésben, informatikai infrastruktúra-fejlesztésben. Fekete Péter, a 4iG vállalatcsoport vezérigazgatója szerint a Huawei által biztosított technológiák – felhőalapú szolgáltatások és mesterséges intelligencia – javítják majd a vállalatok versenyképességét és üzleti hatékonyságát.

(Borítókép: Nagy Márton. Fotó: Tövissi Bence / Index)

Rovatok