Index Vakbarát Hírportál

Bevezetnék az osztrákok a 41 órás munkahetet, tiltakoznak a szakszervezetek

2024. május 10., péntek 19:00

Ausztriában heves viták folynak arról, hogy a gazdaság fellendítése érdekében növelni vagy csökkenteni kellene-e a munkaidőt. A kormány egyik tekintélyes tagja, Karoline Edtstadler európai és alkotmányos ügyekért felelős miniszter felkarolta a 41 órás munkaidő bevezetését javasló indítványt.

Felkarolta az osztrák kormány egyik minisztere azt az indítvány, amely a sokak által sürgetett munkaidő-csökkentés helyett bevezetné a 41 órás munkahetet. A szakszervezetek tiltakoznak a javaslat ellen – írja az Infostart.

A gazdaság különböző területeiről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipartestület (IV) javaslata mellett a kormányzó Osztrák Néppárt (ÖVP) egyik legtekintélyesebb minisztere állt ki, mondván, a gazdaság fellendítése érdekében a teljesítmény növelésére lenne szükség. Vorarlberg tartomány konzervatív kormányzója, Markus Wallner bár a teljes munkaidő mellett áll, ugyanakkor indítványozta, hogy az ebben dolgozókat 1000 eurós, adómentes bónusszal jutalmazzák. Továbbá az esetleges túlórákért járó fizetség szintén legyen adómentes.

Hasonló utalás már szerepel a nagyobbik kormánypárt úgynevezett Ausztria Tervében (Österreich Plan) is, amelynek lényege, hogy minél több munkavállaló álljon át a részmunkaidőről a teljesre.

A gazdasági és munkaerőpiaci szakértők szerint azon túl, hogy a megoldási javaslat túl költséges lenne, nem valószínű, hogy sokan átállnának – még a bónuszok kedvéért sem – a részmunkaidőről teljes munkaidőre, hiszen az emberek többsége a gyermekgondozás miatt választja a részmunkaidőt.

Ugyanakkor Magnus Brunner pénzügyminiszter támogatja az indítványt; szerinte az 1000 eurós bónusz hozzájárulna a teljesítmény növeléséhez, és segítené a gyermekellátás további kiépítését is. A néppárti miniszter azonban úgy látja, az indítványban foglaltak megvalósítása már a következő kormányra vár.

Nincs egyetértés a munkaidő hosszáról 

Az ipartestület vezetője, Christoph Neumayer véleménye pedig az, hogy a jólét csakis a teljesítményből fakad, ehhez képest elmondása szerint Ausztriában az egy alkalmazottra jutó munkaórák száma az elmúlt években jelentősen csökkent. Nem szorgalmazza a további csökkentéseket, sőt szembeszállna azzal, mert „az osztrák ipar még mindig recesszióban van, a gazdaság teljesítménye zsugorodik, és az ipari termelés növekedésére jelenleg nincs kilátás”.

Karoline Edtstadler európai és alkotmányos ügyekért felelős miniszter szintén a munkaidő csökkentése ellen van. A 41 órás heti munkaidő bevezetését azonban elutasította Karl Nehammer kancellár is. Hangsúlyozta, hogy teljesen kizárt a törvényben szabályozott normatív munkaidő meghosszabbítása, azonban szerinte „a 32 órás munkaidő ugyancsak teljesen rossz megközelítés”.

Továbbá elutasította a munkaidő növelését az Osztrák Szakszervezeti Szövetség (ÖGB) ágazati vezetője, Ingrid Reischl is.

Rovatok