Index Vakbarát Hírportál

Meglepő csavar a hazai benzináraknál: publikálták az adatokat, amire mindenki várt

2024. május 10., péntek 10:46

A 95-ös benzin magyarországi átlagára 13, míg a gázolaj 14 forinttal csökkent az előző heti adatokhoz képest. A benzin átlagára a héten 626, a dízel üzemanyag ára Magyarországon 614 forint volt. A szomszédos országok átlagára az előbbi esetén 630, míg az utóbbi esetén 620 forint volt. Így leszögezhető, hogy átlagosan a hazai üzemanyagárak már olcsóbbak Magyarországon, mint a szomszédos országokban.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) ismét frissítette a heti üzemanyagárakat. Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján

A KSH azt is kiemelte, hogy a benzin magyarországi átlagára 13 forinttal csökkent az előző heti adathoz képest. Ezzel párhuzamosan a régiós átlag is mérséklődött 3 forinttal. A szomszédos országokban a benzin átlagára szintén 3 forinttal csökkent.

A gázolaj átlagára pedig 14 forinttal csökkent egy hét alatt. A régiós átlagár kisebb mértékben, ugyanakkor szintén csökkent, 6 forinttal. A szomszédos országokban a dízel átlagára 7 forinttal csökkent az előző héthez képest.

Az adatok alapján Magyarországon a régiós országokhoz viszonyítva Ausztriában, Csehországban, Horvátországban, Szerbiában és Szlovákiában volt magasabb a benzin átlagára, míg Lengyelország és Szlovénia esetében a benzin átlagára kevesebb mint 5 százalékkal maradt el a magyar átlagártól. Bulgáriában továbbra is több mint 10 százalékkal alacsonyabb a benzin átlagára.

A dízel esetében Ausztria, Horvátország és Szerbia heti átlagára meghaladta a magyar értéket, ám Bulgáriában az átlagár több mint 10 százalékkal alacsonyabb volt a magyar dízel üzemanyag átlagárához képest. Lengyelország kivételével a régió összes országában csökkent a dízel átlagára. Magyarországon és Ausztriában volt tapasztalható a legnagyobb mértékű csökkenés, előbbi esetén 14, míg utóbbinál 11 forinttal.

Nagy Márton elérte, amit akart

Mint azt korábban írtuk, a nemzetgazdasági miniszter szerdán a kormányülést követően rendkívüli sajtótájékoztatót tartott a Karmelita kolostorban a hazai üzemanyagárakat érintő kormányzati döntésekről.

Ugyanis lejárt a korábban meghirdetett kéthetes türelmi idő. A mai nap a kormány megállapította, hogy a jelenlegi csökkentésekkel elértük a szomszédos országok átlagát, ezért rend van.

A mai ülésén a kormány úgy látta, az elmúlt hetekben az üzemanyag-kereskedők alkalmazkodtak, és ennek a kérésnek eleget téve a szomszédos árakhoz közelítették az áraikat

– kezdte a kormányülés utáni sajtótájékoztatót Nagy Márton. A tárcavezető elárulta, a kormány mérlegelte az üzemanyag-kereskedők javaslatát, és a régiós átlag helyett a szomszédos országok átlagát veszik figyelembe – tehát kikerült a referenciaértékből Lengyelország, Csehország és Bulgária.

A kormány megállapította, a jelenlegi csökkentésekkel elérték a szomszédos országok átlagát. „Ezért, ha szabad így mondani, rend van, természetesen a rendnek fönn kell maradnia” – hangsúlyozta Nagy Márton. Majd kifejtette: itt is kell tartani az árakat, a szomszédos országok szintjén, ezt a kormány továbbra is elvárja a kereskedőktől.

Továbbra is vizsgáljuk az üzemanyagárakat, és kéthetente rá fogunk nézni. Ez alapján a kormány úgy látja, a koordináció és együttműködés keretében, illetve az önkéntes vállalás keretében elégségesnek bizonyult a kormány intervenciója.

Érdemes azt is kiemelni, amit Nagy Márton az Indexnek mondott kedden: „A kormány beavatkozása az üzemanyagárakba – ami alapvetően inkább önkéntes vállalásra épül, mint erős regulációra – megtette a hatását.” Tehát a kabinet szerint szó sincs arról, hogy megzsarolták volna a kereskedőket.

Orbán Viktor miniszterelnök az üzemanyagárakkal kapcsolatban pedig pont egy hete leszögezte: jogos elvárás az üzletben érdekelt szereplőkkel szemben, hogy a magyar emberek olyan áron jussanak hozzá az üzemanyagokhoz, mint a régiós polgárok. „Szerintem jobb, ha ezt belátják, és a profitjukat e szerint állítják be. Nagy Mártont arra kértem, ne erővel lépjen föl, hanem belátásra menjünk” – összegezte.

(Borítókép: Németh Emília / Index)

Rovatok