Index Vakbarát Hírportál

Több száz vállalkozó várja a napelemes pénzét az államtól

2024. május 13., hétfő 09:51 | három hónapja frissítve

Több száz vállalkozó hónapok óta arra vár, hogy az állam kifizesse a munkáját. Az érintett minisztérium türelmet kért. A Magyar Napelem Iparági Egyesület szerint rendszerszintű problémáról van szó.

2023-ban napelemek telepítésére 3 millió forintot lehetett igényelni az államtól pályázat útján. Aki hőszivattyút és ablakot is telepített, akár 11 millió forintnál is több, vissza nem térítendő állami támogatást kaphatott rá, a pénzt az állam közvetlenül a kivitelezőknek utalja. Több száz vállalkozó hónapok óta vár arra, hogy az állam kifizesse a munkáját – értesült az RTL Híradó.

A megkérdezett vállalkozó elmondta, hogy a vissza nem térítendő, állami támogatásból telepítettek napelemet, hőszivattyút, vagy cseréltek ablakot, sokuk viszont csak az előleget kapta meg érte, így 

9 millió forintra még vár, már több mint egy éve.

Mint mondta, létrehozott egy Facebook-csoportot azoknak, akik hozzá hasonlóan az utalásra várnak. Rövid idő alatt több mint százan csatlakoztak. A vállalkozó az ügyben megkereste az Építési Minisztériumot, amely informatikai átállásra és a vállalkozók nagy számával magyarázta az utalás elmaradását. 

A tárca türelmet kért. A Magyar Napelem Iparági Egyesület szerint rendszerszintű problémáról van szó.

Frissítés: egy másik tárcához tartozik az ügy, az ÉKM nem kapott megkeresést 

Cikkünk megjelenése után az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) egy levélben közölte az Indexszel: bár az RTL anyagában az áll, hogy a vállalkozó az Építési Minisztériumot kereste meg, ez a valóságban nem így történt. 

A projekt az Energiaügyi Minisztériumhoz tartozik. Az Építési és Közlekedési Minisztérium ebben a témában – mivel nem hozzánk tartozik – nem kapott megkeresést sem

– közölte a tárca.

Rovatok