Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor: A nemzet sokat köszönhet a Molnak

2024. május 14., kedd 11:09 | aznap frissítve

Kedden átadta a Mol-csoport az új Poliol Komplexumát. Az ünnepségen a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója mellett a miniszterelnök is beszédet mondott. A vállalatnak ez a legnagyobb organikus beruházása, amellyel a régió piacvezető vegyipari vállalatává kívánnak válni.

A Mol és a thyssenkrupp szoros együttműködésének köszönhetően felépült a Poliol Komplexum, a Mol-csoport legnagyobb organikus beruházása, amelynek segítségével a Mol Petrolkémia a régió piacvezető vegyipari vállalatává kíván válni. A tiszaújvárosi avatóünnepségen beszédet mondott Orbán Viktor miniszterelnök és Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója.

Hernádi Zsolt: Orbán Viktor győzze meg Európát!

Hernádi Zsolt a beszéde elején elmondta, hogy ipar nélkül a nemzet félkarú óriás. Leszögezte, hogy Tiszaújváros a magyar ipar fellegvárától 50 kilométerre van. Most pedig a legnagyobb iparfejlesztési beruházását adják át. Szerinte napjainkban a gazdasági szuverenitás cselekvőképességét az ipar adja. Ugyanakkor szerinte „ezt nem sokan dédelgetik Európában, mert a kontinens veszített”.

Majd kiemelte, hogy az energiaárak miatt és a gazdaságpolitika következtében Európa gazdasága hanyatlott. Feltette azt a kérdést, hogy mit ér Európa a holland vagy belga autóipar nélkül. „Az Egyesült Államok megelőzött minket.” Hernádi Zsolt úgy folytatta, ipar nélkül se Európa, se Magyarország nincs.

Szerinte Magyarország szuverén iparral viszont képes erős lenni.

A Mol legnagyobb organikus beruházása szerinte remény arra, hogy az európai és a magyar ipar megmenthető: „így tudjuk megerősíteni az országszuverenitást”. Majd köszönetet mondott a szakembereknek, akik hozzájárultak, hogy itt tartanak.

Büszkeséggel tölt el, hogy befejeztük a poliol komplexum beruházást. Igazi nemzetközi csapatmunkával, több ezer ember hat éven át tartó szisztematikus kollaborációjával értük el, hogy felépült a Mol csoport eddigi legnagyobb beruházása, ami az ország jelenkori történetének talán legnagyobb vegyipari fejlesztése. Nagy utat tettünk meg, de még hosszabb az út, ami előttünk van

– majd Hernádi Zsolt kiemelte, hogy a poliol beruházással jelentősen erősödik a Mol csoport versenyképessége, hiszen a kőolaj feldolgozástól kezdve a poliolok előállításáig kézben tartjuk a gyártás teljes értékláncát. „Visszatettük Tiszaújvárost az európai vegyipar térképére, itt épül a régió egyik legjelentősebb ipari központja. A beruházás a gazdaság katalizátora tud lenni és hazánk ipari versenyképessége is erősödik. Az egész ország erősödik, mert a Mol sikere az ország sikere.”

Hernádi Zsolt arra is kitért, hogy 131 millió eurós támogatással segítette a kormány a beruházást, amelynek következtében magas hozzáadott értékű, új munkaerőre lesz szükség. A beruházás összesen 1,3 milliárd euróba került. „A Mol sikere az ország sikere is.” Majd kiemelte: Orbán Viktor győzze meg Európát, hogy ők is ezt az utat kövessék. A Mol-csoport életében ez a beruházás egy új korszakot jelent.

Orbán Viktor: A nemzet sokat köszönhet a Molnak

Az avatóünnepségen Orbán Viktor elmondta, hogy kellő szerénységgel, de a Mollal kialakult egy jó szokásuk, hogy pár évente összegyűlnek, és átadnak egy gyárat. „Jöhettem volna hamarabb is, tarthattam volna a hároméves ütemet, de a járvány és a háború keresztbe tett, ugyanakkor ezek a Molt nem tántorították el a beruházástól.”

A miniszterelnök szerint jól tette a Mol, hogy ezt a technológiát megvásárolta. „Hiszen a Mol a legsikeresebb vállalat, ha ők megépítenek valamit, akkor az megépült.” Leszögezte, hogy az egész Magyarország és az egész magyar nemzet sokat köszönhet a Molnak, „ők a mentsvár, mert a valóban elavult ipart ők átalakították”. Azonban a kormányfő szerint rendszerváltáskor, a baloldal idején megrogyott az ipari szektor.

Ugyanakkor a Mol és a magyar gazdaságnak a súlya ugyanannak a könyvnek a két oldala. „A Mol ugyanazt az utat járja be, mint a magyar gazdaság.” Feljebb kell lépni a termelési láncban, és a Mol ebben is húzott egy erősebbet. „Ő maga vált a teljes termelési lánccá.”

Orbán Viktor az alábbi hasonlattal élt: amit itt gyártani fognak, azt a laikusok hívhatják svájci bicskának. A Mol-csoport a megtermelt és feldolgozott anyagot késztermékké alakítja, és már a szállítmányozásban is érdekelt. Majd leszögezte:

Több lábra állt a nemzetgazdaság, és egyre értékesebbé akarjuk tenni a nemzetgazdaságot, ezt hívjuk konnektivitásnak.

A kormányfő örül annak, hogy a vállalat továbbterjeszkedik. A magyar gazdaság új energia-tranzitútvonalat épített ki, új atomerőművet építünk, így kevésbé vagyunk kiszolgáltatva – összegezte a kormányfő. Orbán Viktor szerint biztató a Mol példája, hiszen 300 szakképzett magyar ember dolgozik majd itt, ez pedig egy biztos és kiszámítható jövőt jelent.

A kormányfő kiemelte, a kormány 12 ezer, külföldre szállítani képes kkv-t támogat. És erre külön programot is hirdetett. A magyar stratégia ambiciózus és nagyratörő, de két lábon áll a földön. „Az európai politika nem támogatja az ipart, hiszen korlátozni, leépíteni akarja”, a miniszterelnök szerint a zöldítés rosszul van megtervezve.

orbán viktor szerint Az európai iparpolitikát meg kell változtatni.

A háború veszélyt jelent, egyet „a pusztítással, a pénz elértéktelenítésével. A háborúban mindenki hadianyagot és lőszert gyárt, a munkaerőt a frontra viszik, nincs, aki a gyárban dolgozzon, nincs vásárlóerő sem” – emelte ki Orbán Viktor. Beszédét úgy zárta, hogy sokan vannak, akik háborúba vezetnék Európát, így figyelmet és energiát kell szentelni a háborúellenességre. Mindenkit biztatott, hogy vegyen részt az európai és önkormányzati választásokon, mert sorsdöntő lesz.

Az elérhető legmodernebb technológiával üzemel

Az 1,3 milliárd euróból megvalósult projekt a Mol eddigi legnagyobb organikus beruházása, amelyhez állami támogatást is igénybe vett. A komplexum olyan tartós műanyag használati tárgyak gyártásához felhasználható alapanyagokat állít elő, mint az ágymatrac, az autók formahab ülése, a házak szigetelése vagy a sportcipők rugalmas gumitalpa. A thyssenkrupp Uhde és az Evonik innovatív technológiájának köszönhetően a gyár az elérhető legmodernebb technológiával üzemel.

Évente mintegy 200 000 tonna poliolt állít majd elő. A Mol csoport az egyetlen olyan cég Magyarországon és az egész kelet-közép-európai régióban, amely a kőolaj feldolgozástól kezdve a poliolok (széleskörben alkalmazott műanyag-alapanyagok) előállításáig kézben tartja a gyártás teljes értékláncát.

A beruházáson több ezer fős nemzetközi szakember gárda dolgozott, a mérnöki tervezés Németországban, Thaiföldön, Indiában és Magyarországon zajlott. Az üzemek berendezései 24 országból érkeztek. A komplexum építéséhez 75 000 köbméter betont, 13000 tonna acélt használtak fel, 2500 kilométer kábelt és 700 kilométer csővezetéket fektettek le több mint 18 millió munkaóra alatt. A magyar kormány 131,5 millió euróval segítette a projektet: egy 93,6 millió eurós, a beruházás üzembe helyezését követően igénybe vehető társasági adókedvezménnyel és egy 37,9 millió eurós, egyedi kormánydöntésen alapuló beruházási támogatással.

(Borítókép: Orbán Viktor. Fotó: Szollár Zsófi / Index)

Rovatok