Index Vakbarát Hírportál

Magyarország sikeres európai és német gazdaságban érdekelt

2024. május 14., kedd 16:11 | aznap frissítve

Gyümölcsöző és jó az együttműködés a német cégekkel – jelentette ki Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter, aki kedden tárgyalásokat folytatott a bajor tartományi miniszterelnök-helyettessel. A tárcavezető szerint a magyar kormány mindenkivel a kölcsönös tiszteleten alapuló partnerségre törekszik.

A Nemzetgazdasági Minisztérium delegációjának németországi látogatása keretében Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter tárgyalásokat folytatott Hubert Aiwanger bajor tartományi miniszterelnök-helyettessel, egyben gazdasági, regionális fejlesztési és energiaügyi miniszterrel, valamint Eric Beisswenger európai és nemzetközi ügyekért felelős tartományi miniszterrel. Az egyeztetések során

elsősorban a magyar–német, illetve a magyar–bajor gazdasági együttműködésről, a gazdasági kilátásokról és az európai versenyképesség növeléséről esett szó.

Nagy Márton a közleményben hangsúlyozta, hogy Németország hazánk legnagyobb tőkebefektetője, a 100 milliárd eurót kitevő FDI-állományból 18,7 milliárd eurónyi köthető német vállalkozásokhoz.

Nagy Márton: Magyarországon megéri beruházni

A tárcavezető kiemelte, a kormány mindenkivel a kölcsönös tiszteleten alapuló partnerségre törekszik, és minden megalapozatlan állítással szemben Magyarország jogállam, ahol jogbiztonság, kiszámítható gazdasági és jogi környezet, valamint az egyik legversenyképesebb adókörnyezet várja a befektetőket.

A magyar üzleti és vállalati környezet így jelentős előnyöket hordoz a hazánkban befektető cégek számára. Magyarországon megéri beruházni, hiszen a közvetlen tőkebefektetéseken elért profitráta hazánkban meghaladja a 9 százalékot, ami a világon a top 10 közé tartozik.

Összességében az sem véletlen, hogy az itt beruházó német cégek négyötöde újra Magyarországot választaná befektetési célpontként. A német vállalkozásokkal töretlenül szoros és jó az együttműködés többek közt a járműipar, a kiskereskedelem, a telekommunikáció és a hadiipar területén

– fogalmazott Nagy Márton. 

A miniszter elismerte, a cementipari cégek esetében konfliktus alakult ki, tekintettel arra, hogy az érintett vállalkozások visszaéltek erőfölényükkel. Emellett a nemzetközi kommunikációs térben eszkalálták a problémát, szélesebbnek és nagyobbnak feltüntetve azt, mint a valóság, ezzel rossz hírét keltve hazánknak.

Bajorország is lényeges

A tárgyaláson a felek leszögezték, német cégek több mint 220 ezer főt foglalkoztatnak Magyarországon, amelyből jelentős részesedéssel bír az autógyártás. Németország Magyarország legfontosabb kereskedelmi partnere, amin belül Bajorország a legmeghatározóbb.

A Németországgal bonyolított külkereskedelem 26 százaléka a legnagyobb tartománnyal valósult meg. Bajorország a Németországba irányuló magyar exportban 35 százalékos részesedéssel az első, az importban 16 százalékos részesedéssel – Baden-Württemberg után – a második helyet foglalja el.

Bajorország a befektetések tekintetében Észak-Rajna-Vesztfália és Baden-Württemberg után a harmadik a tartományok között, a német cégek magyarországi beruházásainak közel egyharmada (27 százalék) származik bajor vállalatoktól.

A nemzetgazdasági miniszter végezetül kiemelte, hogy Magyarország sikeres európai és német gazdaságban érdekelt. A magyar kormányzat a lehető legszorosabban működik együtt a német, illetve bajor vállalatokkal annak érdekében, hogy minél eredményesebben tevékenykedhessenek Magyarországon, továbbá az itt megtermelt profitjuknak minél nagyobb részét fektessék be újra hazánkban.

Rovatok