Index Vakbarát Hírportál

Egy hónap alatt 20,7 milliárd forinttal nőtt a magyar készpénzállomány

2024. május 17., péntek 17:01

Egy hónap alatt 20,7 milliárd forinttal növekedett a hazai készpénzállomány, aminek köszönhetően 8398,7 milliárd forintra nőtt a forgalomban lévő készpénz átlagállománya. Bár Magyarországon egyre népszerűbb a bankkártya használata, a magyarok 40 százaléka még mindig a készpénzt preferálja az egyszerűbb és gyorsabb lehetőség helyett.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) nemrég közzétett adataiból kiderült, hogy 8398,7 milliárd forintra nőtt a forgalomban lévő készpénz átlagállománya áprilisban, ez egy hónap alatt 20,7 milliárd forintos növekedés – írja az Economx.

Ez azt jelenti, hogy az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest 319,6 milliárd forinttal emelkedett, ami még 20 ezer forintosokkal számolva is közel 16 millió darab új papírpénz kibocsátását jelenti.

A készpénzállomány és -használat csökkentése minden gazdasági szereplő érdeke, éves szinten ugyanis 450 milliárd forint úszik el a költségvetésből emiatt.

A lap közlése szerint a magyarok fele már a bankkártyát preferálja, közel 40 százalékuk azonban még mindig inkább készpénzzel fizet. Eközben – a World Cash Report szerint – meglepő módon a spanyolok, az olaszok, a japánok és a németek továbbra is nagyon ragaszkodnak a készpénzhez, náluk a felnőtt lakosságban 80 százalék felett van a felhasználók aránya. A jelentés arra is rámutatott, hogy továbbra is a készpénz a legelterjedtebb fizetőeszköz az összes kontinensen.

Mint emlékeztetnek, februárban tíz éve vezették be a havi két alkalommal, maximum 150 ezer forintig ingyenes készpénzfelvételt, amellyel bármely hazai bankautomatából vehetünk fel készpénzt. A jogszabály bevezetésének célja az volt, hogy mindenki ingyen felvehesse a bankból legalább a fizetését.

A jogszabály bevezetésekor azonban a nettó áltagkereset még csak 156 ezer forint volt. Azóta közel 2,5-szerese, 379 800 forint, vagyis eljárt az idő az Orbán-kormány „pénzügyi rezsicsökkentésnek” nevezett kezdeményezése felett – mutatott rá az Economx. Ez azt jelenti, hogy már nem csak egy átlagember nem tudja felvenni a havi fizetését, de még a minimálbért keresők sem, ugyanis december óta már az ő nettó fizetésük is havi 177 422 forint.

Rovatok