Index Vakbarát Hírportál

A háború kirobbanása óta nem érkezett ilyen inflációs adat Európáról

2024. május 18., szombat 09:58

Az előzetes adatokkal megegyezően, március után áprilisban is 2,4 százalék volt az éves infláció az euróövezetben az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken közzétett végleges adatai szerint. Áprilisban Magyarországon a fogyasztói árak átlagosan 3,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat.

Egy évvel korábban, tavaly áprilisban 7 százalék volt az euróövezeti fogyasztói árak éves emelkedése. Havi összevetésben ugyancsak az előzetes becslésnek megfelelően, 0,6 százalékkal nőttek a fogyasztói árak áprilisban a márciusi 0,8 százalék után.

Az Eurostat adatai alapján áprilisban az energiaárak 0,6 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól a márciusi 1,8 százalékos csökkenést követően. Az élelmiszerek, alkoholos italok és dohánytermékek árának éves növekedési üteme 2,8 százalékra gyorsult áprilisban a márciusi 2,6 százalékról.

Magyarországon 3,7 százalékos az infláció

A szolgáltatások áprilisban 3,7 százalékkal, míg egy hónappal korábban, márciusban 4 százalékkal drágultak éves összevetésben. Az energia, élelmiszerek, alkoholok és dohánytermékek ára nélkül számított éves euróövezeti maginfláció az előzetes becsléssel összhangban 2,7 százalékra, 2022 februárja óta a legalacsonyabbra csökkent a márciusi 2,9 százalékról – összegezte az MTI. 

Az euróövezeti inflációt érdemes a magyar adatokhoz is viszonyítani.

Áprilisban Magyarországon a fogyasztói árak átlagosan 3,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat.

Márciushoz viszonyítva átlagosan 0,7 százalékkal emelkedtek az árak, a járműüzemanyagok 3,5 százalékkal drágultak. Ezzel megszakadt a több mint egyéves trend, vagyis újra növekedésnek indult az infláció. Az infláció 14 hónap csökkenés után emelkedett. Januárban a fogyasztói árak átlagosan 3,8, februárban 3,7, míg márciusban 3,6 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat. A magyar adat a dezinfláció megtorpanását mutatja.

Rovatok