Index Vakbarát Hírportál

Olyat lépett a forint, amire már rég nem volt példa

2024. május 19., vasárnap 11:55

A forint az euróval szemben szerda délután már 385 közelében járt, amely így három és fél hónapos csúcsot jelent, legutóbb február elején zajlott ezen a szinten a kereskedés. Ugyanakkor a hét második felében korrekció következett be, így pénteken már újra 387 fölött járt a jegyzés. A múlt héten sorra döntötte a csúcsokat a magyar tőzsde, ez azonban most elmaradt. Az üzemanyagárak tovább csökkentek. Heti összefoglalónk.

A forint a hetet az euróval szemben a 388-as szint alatt kezdte. A továbbra is nyugodtnak tekinthető piaci környezetben a magyar deviza tovább folytatta az elmúlt hetekben tapasztalt fokozatos erősödését.

A hét közepéig napi egy egységgel erősödött a jegyzés az euróval szemben

– jelezte az Indexnek Molnár Dániel. A Makronóm Intézet szenior elemzője szerint az árfolyam szempontjából a hét egyik legfontosabb adata a szerda délután érkező amerikai infláció volt.

Több mint három hónapja volt ezen a szinten a forint

Áprilisban az USA éves inflációja az elemzői várakozásoknak megfelelően 3,4 százalékon alakult, ugyanakkor a havi ráta a várt 0,4 százalék helyett 0,3 százalék lett. Ez utóbbit pedig a piacok, kiegészítve a két héttel ezelőtti munkaerőpiaci adatokkal, már egyértelműen az amerikai gazdaság hűléseként értelmezhették, amely megerősítette a szeptemberi kamatvágásra vonatkozó várakozásokat.

Ennek eredményeként a forint az euróval szemben szerda délután már 385 közelében járt, amely így 3 és fél hónapos csúcsot jelent, legutóbb február elején zajlott ezen a szinten a kereskedés

– világított rá Molnár. Cserép Máté, az MBH Elemzési Centrum munkatársa szerint a dollár gyengülését – és így a forint erősödését – tovább fűtötte, hogy a legfrissebb adatok szerint az amerikai kiskereskedelmi forgalom stagnált áprilisban, ami szintén árnyalta az amerikai gazdaság növekedési kilátásait. „A hét második felében már kismértékben gyengült a devizánk, ez azonban egy természetes korrekciónak tekinthető, ugyanis technikai alapon rövid távon elérte a túladottság szintjét jelző értéket az euró-forint kurzus, ahonnan visszapattant az árfolyam” – tette hozzá a szakértő. Pénteken már újra 388 fölé gyengült vissza a forint az euróval szemben.

Így mozoghat a forint a jövő héten

A jövő héten több, a forint árfolyamát befolyásoló esemény lesz, amelyeket Varga Zoltánnal, az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzőjével vettük végig:

A szakértő szerint az euró-forint árfolyamában a 383–395-ös, míg a dollár-forint esetében a 352–365-ös tartomány látszik bejárhatónak a következő hetekben.

Pásztor Szabolcs, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány kutatási igazgatója szerint az is előfodulhat, hogy nem fog módosulni a jegybanki alapkamat.

Az infláció hosszú hónapok után növekedésnek indult Magyarországon, és elemzői konszenzus van abban, hogy hamarosan 4 százalék fölé kúszik. Nem csak idehaza, hanem globális szinten is erőteljes a szolgáltatások árának növekedése, de ezen kívül még vannak olyan tényezők, amelyek a hazai inflációs pályát érdemben mozgatni tudják

– érvelt Pásztor. A szakértő hozzáfűzte, hogy a szolgáltatások ára idén áprilisban 9,5 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A reálbérek növekedésének ezután már érezhető hatása lesz a kiskereskedelmi forgalomban, az üzemanyagárak korábbi növekedése éberségre szólít. Lassan változnak továbbá a gazdasággal kapcsolatos negatív percepciók is.

Varga úgy véli, hogy a jegybanki kommunikációval összhangban 50 bázispontos kamatvágás mellett dönthet a Magyar Nemzeti Bank a keddi kamatdöntő ülésén, ezzel 7,25 százalékra csökkenhet a hazai alapkamat. „A jelenlegi kamatvágási ciklus a júniusi ülésen fejeződhet be, akkor szintén 50 bázispontos vágásra számítunk, de nem lehet kizárni a kisebb, 25 bázispontos lépést” – mondta az elemző.

Most nem döntött csúcsot a magyar tőzsde

A BUX esetében a héten elmaradtak a csúcsdöntések. Ez abból is fakad, hogy a vezető hazai részvények közül egyedül a Magyar Telekom zárta összességében pluszban ezt a kereskedési hetet, amiben közrejátszott a vártnál is kedvezőbb első negyedéves gyorsjelentés szerdai megjelenése – magyarázta lapunknak Horváth Gergely, a Makronóm Intézet elemzője.

A részvényárfolyam alapvetően emelkedő pályán volt a hét során, azonban a csütörtöki zárás utáni bejelentés hírére, miszerint elmarad a jövő hétre tervezett sajátrészvény-vásárlási aukció, pénteken eséssel reagált

– jelezte Horváth. Az elemző rámutatott, hogy az OTP a héten nem folytatta saját részvényeinek visszavásárlását, ami az elmúlt hónapokban megszokott átlagos napi forgalomtól való elmaradásban is megmutatkozott – így az árfolyam elvesztette egy fontos támaszát, erre a hétre legalábbis biztosan.

A közepes kapitalizációjú vállalatok közül az Alteo befektetői ezen a héten is örülhettek, az árfolyam ugyanis megközelítőleg 5 százalékkal került feljebb, és újabb történelmi csúcsot döntött, kacérkodva immáron a 4 ezer forintos szinttel

– mutatott rá a szakértő, megjegyezve, hogy az Állami Nyomda is szép hetet zárt a maga 5 százalékot meghaladó részvényárfolyam-emelkedésével. „A Duna House esetében viszont az osztalékszelvény levágásából fakadóan 13 százalékot meghaladó mínuszt láthattunk a pénteki kereskedési nap során, ami az osztalék mértékével közel megegyező nagyságú, 122 forintos esést jelentett.”

Tovább csökkent az üzemanyagok ára

Az európai gázár az irányadónak számító TTF holland gáztőzsdén a legközelebbi, júniusi határidőre előző hét péntek délután megawattóránként 29,78 eurón állt, ezen a héten péntek délutánra pedig 30,36 euróra emelkedett.

Az északi-tengeri Brent típusú olaj ára az előző hét péntek délutáni hordónkénti 83,58 dollárról e hét péntek délutánra minimálisan csökkent – 83,43 dollárra.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az EU Weekly Oil Bulletin adatai alapján ismét frissítette a heti üzemanyagárakat:

A kormány fontosnak tartja az együttműködést az üzemanyag-kereskedőkkel, egyszersmind bízik abban, hogy az üzemanyag-kereskedők – a családok érdekeit szem előtt tartva – a jövőben is a szomszédos országok átlagának szintjéhez igazítják saját áraikat

– értékelte Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter azt, hogy a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a héten a benzin átlagára 17 forinttal, míg a gázolaj átlagára 7 forinttal csökkent egy hét alatt.

A jövő hét főbb gazdasági eseményei:

(Borítókép: Németh Emília / Index)

Rovatok