Index Vakbarát Hírportál

Egy egész régiót érintő egészségügyi bejelentés történt

2024. május 21., kedd 17:44

„A kormány nagyon komolyan veszi az egészségügyi szektort, folyamatosak az egyeztetések a szereplőkkel, és külön figyeljük a versenyképességet” – fogalmazott Kaposváron az iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkár egy gyárlátogáson, ahol a Vatner Kft. ügyvezetője bejelentette: az egész régióra kiterjedő sterilizáló üzemet hoznak létre.

Egy olyan sterilizáló üzemet szeretnénk létrehozni, amely akár 3-4 megyét is ellátna régióban – mondta Vati Péter, a Vatner Kft. ügyvezetője a vállalat paneltechnológiai gyárának bejárásán. A teljes egészében magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező Vatner Kft. a kezdetektől fogva az egészségügyi piacon tevékenykedik. A Vatner Tech nevet viselő paneltechnológiai gyára 2022 óta járul hozzá a a magyar egészségipar fejlődéséhez, az egészségügyi ellátás biztonságának javításához, legyen szó akár a koronavírusról, akár egyéb járvány elleni védekezésről.

A Vatner egy 2400 négyzetméteres gyártócsarnokot épített Kaposváron, ahol visszatérnének a gyártási tevékenységhez: a legkorszerűbb síkágyas és csőlézer-berendezésekkel, hegesztési technológiákkal és automata epoxi porszóró eljárással antibakteriális felületű orvosi mobíliákat gyártanak. Az eddigi stratégiájuk szerint, amely a minőségen és a megbízhatóságon alapul, az ellátási láncok átalakulásával könnyedén versenyelőnybe kerülhetnek a külföldi piacokon is.

Régiós lépés következik

Az ünnepségen Fábián Gergely iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkár – aki nem mellékesen Kaposváron született és nevelkedett – a beszéde elején leszögezte: a kormány nemrég publikálta versenyképességi stratégiát, amelyben kiemelt szerepet kapott az egészségipar.

A kormány nagyon komolyan veszi a szektort, folyamatosak az egyeztetések a szereplőkkel, és külön figyeljük itt a versenyképességet.

Emlékeztetett, hogy az Európai Unió olyan szabályzásokat vezetett be az egészségügyi iparban, amelyekkel kapcsolatban a szektor szereplői folyamatosan jelzik az aggályaikat. „Szemben a magyar versenyképességi stratégiával, amely a szektorral közösen készült.” Leszögezte, nagyon jó érzés ilyen vidéki városokban található gyárakat látogatni. Majd emlékeztetett: bár számos kritikát kapott a kormány, hogy a stratégiájában az iparra fókusszal, a Vatnernél a szolgáltatói szektorban is óriási – exportképes – lehetőségek vannak. „További fejlődést kívánok a vállaltnak.”

Gelencsér Attila országgyűlési képviselő annak adott hangot, hogy két évvel ezelőtt ugyanitt álltak, amikor a vállalat ügyvezetője azt mondta: „messziről jöttünk, de még messzebbre tartunk.” A képviselő szerint most valóban bebizonyosodott, hogy ez nem csak egy felesleges mondat lett, hanem ténylegesen beteljesült:

13 európai országba és a távol-keletre is szállít már a vállalat.

„A 850 milliós állami támogatás jó helyre került, hiszen nemzetközi színvonalat képvisel a vállalat” – összegezte az országgyűlési képviselő. Majd kitért arra, hogy az egészségügyi szektor önmagában is speciális, azonban a vállalat nemcsak nemzetközi színvonalat képvisel, hanem egyedülálló innovációkat is nyújt. „Erre minden somogyi büszke.” A képviselő szerint ezentúl legalább annyira fontos, hogy teljesen családi kézben működik a vállalat, ami apáról fiúra szállt.

Vati Péter a beszédében emlékeztetett arra, hogy az innováció a vállalat életében mindig fontos volt. A víziójukban évek óta szerepel, hogy az egészségügyben steril körülményeket között lehessen betegeket kezelni. „Szeretnénk létrehozni egy olyan egész régióra kiterjedő sterilizáló üzemet, ami végül akár 3-4 megyét is ellátna a térségben.”

(Borítókép: Vati Péter, Fábián Gergely és Gelencsér Attila. Fotó: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok