Index Vakbarát Hírportál

Nagy Márton az Indexnek: Mindent megtettünk az együttműködésért a jegybankkal

2024. május 21., kedd 07:16

„A jegybank nem képes az együttműködésre, hiába kerestük rá a lehetőséget” – nyilatkozta az Indexnek Nagy Márton. A nemzetgazdasági miniszter kiemelte, méltatlan a Magyar Nemzeti Bankhoz az a hangnem, ami napjainkban az intézményben uralkodik. „Ennek a felelőssége pedig a jegybank vezetőségét terheli.” Megérkezett a válasz Matolcsy Györgyék újabb kritikájára.

Tornádóként söpört végig a hír április elején, hogy „megtört a jég”, Matolcsy György a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke és Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter szakmai egyeztetés keretében találkozott egymással. Az akkor megjelent cikkünket úgy zártuk, „a találkozó után pozitív irányba mozdulhat el a két vezető kapcsolata”.

És ez egészen napjainkig így tűnt.

Pedig korábban a két vezetőnek nem volt felhőtlen a viszonya. A feszültség mögött részben szakmai, részben személyes ellentét volt. Utóbbira jó példa, hogy Matolcsy György február végén úgy fogalmazott Nagy Mártonról, hogy támadásokat indított a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ellen. Erre a nemzetgazdasági miniszter akkor pusztán annyit közölt, „hála Istennek, már nem Matolcsy a főnököm”.

A minisztérium konszolidálni akarta a kapcsolatot

Majd elérkezett az áprilisi találkozó, amelyen a vezetők meg is egyeztek, hogy „a két intézmény közötti eddigi szakmai együttműködés mellett a jövőben stratégiai kérdésekben is további személyes egyeztetést tartanak” – olvashattuk a két intézmény közös közleményében. Akkor mindenki azt hitte, megnyugodtak a kedélyek.

Aztán április derekán a Nemzetgazdasági Minisztérium ismertette a kormány új versenyképességi stratégiáját. Ezt az Index információi szerint az NGM eljuttatta Matolcsy Györgynek. Úgy tudjuk, azóta sem a jegybankelnök, sem pedig az MNB szakemberei nem keresték a nemzetgazdasági minisztert vagy az NGM munkatársait, hogy formális vagy informális úton egyeztessenek a stratégiáról.

A nyilvánosság azt láthatta, a két intézmény között rutinszerű az együttműködés. Így derült égből érkezett a május 13-án közzétett jegybanki kritika, amit nyilvánosan intéztek a Nemzetgazdasági Minisztérium és így a kormány ellen. (A kabinet elfogadta a Nagy Márton tárcája által letett stratégiát.) Az MNB észrevételei itt érhetőek el

A miniszterelnök is kapott kritikát

Korábban foglalkoztunk Matolcsy György egyik könyvével, ami a Magyar jövőkép és stratégia 2010–2030 címet viseli. „E kötet Magyarország és a magyarok jövőjéről szól, egy lehetséges és sikeres jövőről” – ezzel a mondattal kezdte Matolcsy György könyvét. Ennek előszavában azt írta, hogy sem a miniszterelnök, sem ő nem tévedhetetlen. Mindenkinek szüksége van visszajelzésre, vitára, javaslatokra. „Minél többször szerez többséget, sőt kétharmadot egy politikai erő, annál nagyobb szüksége van vitákra, alternatívákra” – írta a jegybankelnök, majd kiemelte: a párás szemű csodálók négyévente a győzelem éjszakáján érthetők, de ha ez még évekig tart, a rendszer eltéved. Az MNB vezetője úgy látja, a magyarok nem rendelkeznek jövőképpel a 2030-ig terjedő időszakra, és bár a miniszterelnök időnként felvet egy új célt, de ezek nem mérhetők, délibábnak tűnnek, vagy megtévesztők. A jegybankelnöktől tehát nem idegen a nyilvánosan megfogalmazott éles kritika.

Nagy Márton és tárcája most reagált

„A kormány szerint az önmagában nem probléma, hogy valaki a versenyképességi stratégiát elemzi. Azonban napjainkban már mindenkinek van telefonja, és azt fel lehet emelni” – szögezte le a témával kapcsolatban az Indexnek egy budapesti rendezvényt követően Nagy Márton.

A tárcavezető szerint az emberek joggal hitték, hogy a jegybank és a Nemzetgazdasági Minisztérium kapcsolata konszolidálódott, és a szakemberek a háttérben érvekkel alátámasztva megbeszélik szakmai ellentéteiket. „Nem pedig kidobják egyből a piacra, nyilvánosan. Ráadásul rendszeresek az egyeztetések a két intézmény között.” Majd Nagy Márton kiemelte:

Ezek szerint a jegybank nem képes az együttműködésre, hiába kerestük erre a lehetőséget. Úgy látjuk, ott olyan viselkedés uralkodik, ami alapvetően arról szól, hogy a Magyar Nemzeti Bank a médiában üzenget. Hét évig szolgáltam a jegybankban az elnök úr mellett, összesen pedig tizennyolcat. Azt gondoljuk, ez a hangnem, ami a napjainkban ott uralkodik, méltatlan az intézményhez. Ennek a felelőssége pedig a jegybank vezetőségét terheli.

Nagy Márton azt is hangsúlyozta: a kormány hitt abban, hogy a jegybank és a tárca közötti kapcsolatot egy konszolidáltabb és előremutató útra terelik. „Szem előtt tartva a nemzetgazdaság érdekeit, őszintén törekedtünk a monetáris és fiskális politika közötti kapcsolat javítására, még válságos időkben is. Nekünk is van véleményünk a jegybank működéséről. Nem értünk egyet például a kamatpolitikával vagy az eszköztár működtetésével – köztük a Diszkont Kincstárjeggyel –, azonban mégsem kürtöljük tele a médiát kritikai észrevételeinkkel. Kellő alázattal végezzük munkánkat a minisztériumban, és ezt a beosztottjaimtól is elvárom” – nyilatkozta az Indexnek Nagy Márton.

Nem a kritikával van baj

A tárca álláspontja szerint a jegybank természetesen megfogalmazhat kritikát, de annak helye a szakmai egyeztetéseken van. Ugyanakkor felmerül a jegybank saját mandátuma is: „az MNB elsődleges céljának veszélyeztetése nélkül támogatja a pénzügyi közvetítőrendszer stabilitásának fenntartását, ellenálló képességének növelését, a gazdasági növekedéshez való fenntartható hozzájárulásának biztosítását és a rendelkezésére álló eszközökkel a kormány gazdaság-, valamint a környezeti fenntarthatósággal kapcsolatos politikáját” – olvasható a jegybanktörvényben.

„Ebből egyelőre nem sokat látunk” – hallottuk szakmai beszélgetéseken. Hiszen a megfogalmazott kritikákat a miniszter részletesen nem kommentálta, ugyanakkor a minisztérium munkatársaival folytatott háttérbeszélgetések alapján megállapítható,

többen furcsállották a kritika stílusát, hiszen maga a jegybank elemzése ismerte el, hogy a javaslatok 80 százaléka illeszkedik a jegybank korábbi javaslataihoz.

A beszélgetések alapján az alábbi legfontosabb reakciók olvashatók ki forrásaink véleményéből:

(Borítókép: Matolcsy György és Nagy Márton. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI, Szollár Zsófi / Index)

Rovatok