Index Vakbarát Hírportál

Nyereséggel zárt a Paks II. Atomerőmű Zrt.

2024. május 23., csütörtök 13:27

Fennállása alatt először zárt nyereséggel a két új paksi atomerőművi blokk beruházására és üzemeltetésére létrehozott Paks II. Atomerőmű Zrt. A cég tavaly 1 milliárd 158 millió forint adózott eredményt ért el, és az állami tulajdonos úgy döntött, hogy a pénzt nem veszi ki, hanem az eredménytartalékba helyezi.

A Paks II. Atomerőmű Zrt. üzemi szinten veszteséget mutatott ki, de a hitelintézeteknél lekötött bankbetétek és a diszkontértékpapírok kamataiból pozitívba fordították a mérleget.

A 24.hu beszámolója szerint a cég könyveiben 52 milliárd forint bankbetétet és a forgóeszközök között 93,485 milliárd forint értékű „forgatási célú hitelviszonyt megtestesítő értékpapírt”, magyarul a költségvetés hiányát finanszírozó államkötvényt és diszkontkincstárjegyet tüntettek fel tavaly év végén. A megelőző évben az értékpapír-állomány pedig még a 3 milliárd forintot sem érte el – tették hozzá.

A képet az is javította, hogy faragtak valamelyest a kiadásokon: a bérköltség 9,3 milliárdról 8,9 milliárdra csökkent 2022-höz viszonyítva, a személyi jellegű ráfordítások pedig 12,6 milliárdról 11,9 milliárdra mérséklődtek.

Az állam viszont ennél sokkal több pénzt juttatott tavaly a Paks II.-nek. Múlt év áprilisban Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter 135 milliárd forint tőkeemelést hagyott jóvá, amit a tulajdonosi jogokat gyakorló külgazdasági tárca meg is tett két lépésben: augusztusban 41 milliárd, decemberben 94 milliárd forint tőkeemelésről rendelkezett.

Rovatok